... zwany też rustykalną tartą lub galette (z franc.), to bardzo prosty sposób na pyszny podwieczorek. Wczoraj miałam okazję przygotować taki właśnie placek ze śliwkami. Owoce były bardzo dojrzałe, soczyste i słodkie, więc nie potrzebowały dodatkowej słodyczy. Wystarczyło samo kruche ciasto ze szczyptą cynamonu, świeże śliwki węgierki i odrobina gęstego naturalnego jogurtu z miodem.
Rustykalny placek ze śliwkami |
Rustykalny placek ze śliwkami |
Receptura:
CIASTO
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru trzcinowego (może być też zwykły)
1 żółtko
szczypta cynamonu (ja uwielbiam, więc dałam dużą szczptę)
DODATKOWO
kilka śliwek węgierek
400g gęstego jogurtu naturalnego + 2 łyżeczki miodu
1 jajko + 2 łyżki mleka rozmącone (glazura ciasta)
Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem, a następnie dodaj zimne, posiekane masło. Szybko posiekaj nożem składniki tak, żeby przypominało grudki (jak kruszonka), a następnie dodaj żółtko. Teraz zagniataj ciasto dłońmi, aż będzie jednolite. Uformuj kulkę i owiń ją w folię spożywczą, po czym wstaw ją do lodówki na minimum 30 minut.
Gdy ciasto odpocznie i się schłodzi nieco, rozwałkuj na okrągły placek o średnicy około 30 cm.
Śliwki umyj, przekrój wzdłuż na połówki i usuń pestki. Każdą połówkę przekrój na trzy części.
Kawałki owoców układaj na środku ciasta pamiętając, żeby brzeg pozostawić do zawinięcia. W zależności od wielkości owoców może być potrzebne 6 - 8 sztuk. Teraz możesz brzegi ciasta zakładać na owoce pozostawiając jednak środek odkryty. Boki ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika na 40 minut. Temperatura pieczenia to 190*C / 375*F.
Kawałki owoców układaj na środku ciasta pamiętając, żeby brzeg pozostawić do zawinięcia. W zależności od wielkości owoców może być potrzebne 6 - 8 sztuk. Teraz możesz brzegi ciasta zakładać na owoce pozostawiając jednak środek odkryty. Boki ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika na 40 minut. Temperatura pieczenia to 190*C / 375*F.
Można podawać, gdy jest jeszcze ciepłe. Placek będzie pyszny razem z kremowym jogurtem naturalnym z dodatkiem miodu i szczyptą cynamonu dla podkreślenia smaku.
Rustykalny placek ze śliwkami |
Wspaniały :) Robiłam taki (podobny) chyba równo rok temu. Zdecydowanie stęskniłam się za tym smakiem. Dzięki Tobie do niego powrócę. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Ja też lubię ten placek, ale pierwszy raz zrobiłam takie ciasto i to, jak do tej pory najlepsza wersja :) Pozdrawiam
UsuńWygląda bardzo apetycznie... już kilka Twoich przepisów wypróbowałam...chyba czas na kolejny
OdpowiedzUsuńDzięki Tobie moje umiejętności kulinarne się rozwinęły:) a moi bliscy się zastanawiają jak to się stało :)
Pozdrawiam serdecznie
Miło słyszeć :) Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów kulinarnych
UsuńPięknie jesienny :)
OdpowiedzUsuń