czwartek, 2 października 2014

Camembert z karmelizowanym jabłkiem i orzechami

Camembert z karmelizowanym jabłkiem i orzechami
Camembert z karmelizowanym jabłkiem i orzechami
 
Receptura:
2 porcje

2 krążki sera camembert
4 łyżki miodu
2 łyżki masła
garść orzechów włoskich
szczypta cynamonu
1 kwaskowe jabłko

Serowe krążki ułóż w płaskim naczyniu żaroodpornym i wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut. Temperatura pieczenia to 210*C / 410*F.
Do rondelka wlej miód i podgrzewaj aż pojawi się piana na brzegach. Dodaj masło i gdy się całkowicie rozpuści wrzuć obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz orzechy. Chwilę podgrzewaj, aż jabłka nieco zmiękną. Upieczony camembert delikatnie przełóż na dwa talerzyki. Na wierzchu ułóż porcje karmelizowanych jabłek z orzechami. Podawaj na ciepło z ulubionym pieczywem. 

Miłego dnia :)

Camembert z karmelizowanym jabłkiem i orzechami

27 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tak przygotowanego camemberta, smaki bardzo dobrze się ze sobą łączą i wszystko jest pyszne; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie otworzyłam słoiczek bakalii w miodzie, może by się nadawały do takiego zestawu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być pysznie, chociaż fajnie też, kiedy smak przełamany jest kwaskową nutą :)

      Usuń
  6. Doskonały przepis! Podoba mi się, że ser jest pieczony, a nie smażony, jak to często bywa w przepisach z camembertem w roli głównej.
    I oczywiście... cudowne zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie powinna się oglądać takich artykułów o tej porze dnia - teraz mam pewność, że do wieczora będę mieć przed oczami coś tak pięknego :) Zjadłabym całą blachę :)!

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)