czwartek, 2 października 2014

Camembert z karmelizowanym jabłkiem i orzechami

Camembert z karmelizowanym jabłkiem i orzechami
Camembert z karmelizowanym jabłkiem i orzechami
 
Receptura:
2 porcje

2 krążki sera camembert
4 łyżki miodu
2 łyżki masła
garść orzechów włoskich
szczypta cynamonu
1 kwaskowe jabłko

Serowe krążki ułóż w płaskim naczyniu żaroodpornym i wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut. Temperatura pieczenia to 210*C / 410*F.
Do rondelka wlej miód i podgrzewaj aż pojawi się piana na brzegach. Dodaj masło i gdy się całkowicie rozpuści wrzuć obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz orzechy. Chwilę podgrzewaj, aż jabłka nieco zmiękną. Upieczony camembert delikatnie przełóż na dwa talerzyki. Na wierzchu ułóż porcje karmelizowanych jabłek z orzechami. Podawaj na ciepło z ulubionym pieczywem. 

Miłego dnia :)

Camembert z karmelizowanym jabłkiem i orzechami

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam tak przygotowanego camemberta, smaki bardzo dobrze się ze sobą łączą i wszystko jest pyszne; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie otworzyłam słoiczek bakalii w miodzie, może by się nadawały do takiego zestawu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być pysznie, chociaż fajnie też, kiedy smak przełamany jest kwaskową nutą :)

      Usuń
  3. Doskonały przepis! Podoba mi się, że ser jest pieczony, a nie smażony, jak to często bywa w przepisach z camembertem w roli głównej.
    I oczywiście... cudowne zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

    Zapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie powinna się oglądać takich artykułów o tej porze dnia - teraz mam pewność, że do wieczora będę mieć przed oczami coś tak pięknego :) Zjadłabym całą blachę :)!

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)