Camembert z karmelizowanym jabłkiem i orzechami |
Camembert z karmelizowanym jabłkiem i orzechami |
2 porcje
2 krążki sera camembert
4 łyżki miodu
2 łyżki masła
garść orzechów włoskich
szczypta cynamonu
1 kwaskowe jabłko
Serowe krążki ułóż w płaskim naczyniu żaroodpornym i wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut. Temperatura pieczenia to 210*C / 410*F.
Do rondelka wlej miód i podgrzewaj aż pojawi się piana na brzegach. Dodaj masło i gdy się całkowicie rozpuści wrzuć obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz orzechy. Chwilę podgrzewaj, aż jabłka nieco zmiękną. Upieczony camembert delikatnie przełóż na dwa talerzyki. Na wierzchu ułóż porcje karmelizowanych jabłek z orzechami. Podawaj na ciepło z ulubionym pieczywem.
Camembert z karmelizowanym jabłkiem i orzechami |
Uwielbiam tak przygotowanego camemberta, smaki bardzo dobrze się ze sobą łączą i wszystko jest pyszne; )
OdpowiedzUsuńWłaśnie otworzyłam słoiczek bakalii w miodzie, może by się nadawały do takiego zestawu? :)
OdpowiedzUsuńMoże być pysznie, chociaż fajnie też, kiedy smak przełamany jest kwaskową nutą :)
UsuńDoskonały przepis! Podoba mi się, że ser jest pieczony, a nie smażony, jak to często bywa w przepisach z camembertem w roli głównej.
OdpowiedzUsuńI oczywiście... cudowne zdjęcia! :D
Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/
Nie powinna się oglądać takich artykułów o tej porze dnia - teraz mam pewność, że do wieczora będę mieć przed oczami coś tak pięknego :) Zjadłabym całą blachę :)!
OdpowiedzUsuń