Pomysł przygotowania tej popularnej przekąski chodził za mną już od
dawna i solennie sobie obiecałam, że w tym roku najpóźniej na Boże
Narodzenie ją przygotuję. Mam stary przepis, w którym terrine z ryb
piecze się w kąpieli wodnej, ale ja skorzystałam tym razem z wykonania
na zimno, z dodatkiem żelatyny. Żeby łatwiej było każdemu taką przekąskę
zabrać z półmiska, najlepiej serwować ją w formie małych porcji na
pieczywie - patent z razowym chlebem z przepisu Camilli Lackberg i Christiana Hellberga znalazłam w książce "Smaki z Fjallbacki",
gdzie w taki właśnie genialny, smakowity i prosty sposób prezentowana jest
przekąska ze śledzia. Jako, że ja i śledzie nigdy nie mieliśmy po
drodze, to postanowiłam przygotować terrinę z łososia i przyznaję, że
jestem zachwycona smakiem. Wyrazisty łosoś wspaniale współgra z kremowym
serkiem i delikatnym świeżym koperkiem. Receptura jest bardzo prosta, a
czas przygotowania to około 15 minut.
Prostokątną foremkę wyłóż kromkami pieczywa - najlepiej jeśli będą miały podobny kształt, tak jak na przykład pumpernikiel.
Serek, łososia (trochę pozostaw do dekoracji), koperek zmiksuj w blenderze. Dodaj rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksuj. Przełóż krem łososiowy do pojemnika z wyłożonym pieczywem i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut do 1 godziny. Podawaj pokrojone na nieduże kwadraty, przybrane łososiem i koperkiem.
Miłego dnia :)
Receptura:
2 - 3 kromki pieczywa razowego
200 g serka Almette z kolorowym pieprzem
150 g wędzonego łososia (bez skóry)
pęczek koperku
2 płaskie łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku)
Prostokątną foremkę wyłóż kromkami pieczywa - najlepiej jeśli będą miały podobny kształt, tak jak na przykład pumpernikiel.
Serek, łososia (trochę pozostaw do dekoracji), koperek zmiksuj w blenderze. Dodaj rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksuj. Przełóż krem łososiowy do pojemnika z wyłożonym pieczywem i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut do 1 godziny. Podawaj pokrojone na nieduże kwadraty, przybrane łososiem i koperkiem.
Miłego dnia :)
Terrina z wędzonego łososia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)