sobota, 20 września 2014

Figi z miodowym jogurtem

Figi, to jedne z piękniejszych owoców jakie znam. Mają cudowny delikatny i słodki miąższ oraz miękką skórkę w kolorach od zielonego do czarnego. Można je jeść (bez skóry) na surowo, pieczone, grillowane i gotowane. Mają też długą historię, a najdawniejsze, powszechnie znane źródło historyczne wzmiankuje o listku figowym, który zakryć miał krępującą nagość. Czyli znano już figi ponad 3000 lat temu i na tyle były zachwycające, że uznano, iż rosły w raju. To najlepszy dowód na to, że natura tworzy rzeczy budzące zachwyt bez względu na miejsce i czas, bez względu na modę. 
Dzisiaj bardzo prosty sposób na pyszny i zdrowy deser z figą w roli głównej. Zapraszam :)

Figi z miodowym jogurtem
Figi z miodowym jogurtem

 Receptura:

4 figi
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
4 łyżeczki płatków migdałowych
dodatkowy miód do dekoracji (ok 1 - 2 łyżeczki)

Migdałowe płatki upraż na suchej patelni. Pilnuj żeby nie spiekły się zbyt mocno, bo będą gorzkie. Jogurt wymieszaj z jedną łyżeczką miodu. Figi przekrój na krzyż, ale nie do samego końca i delikatnie rozłóż. W środek nałóż krem jogurtowo - miodowy i posyp chrupiącymi płatkami migdałowymi. Udekoruj odrobiną płynnego miodu i podaj pyszny podwieczorek zaraz po przygotowaniu  :)

Figi z miodowym jogurtem


5 komentarzy:

  1. Zdecydowanie się zgadzam, co do fig- są piękne i pyszne jednocześnie; )

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam figi, zawsze jem je na surowo ze skorka

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste a jakie efektowne! Uwielbiam figi, więc z pewnością wypróbuje Twój pomysł.
    Piękny blog, obserwuję i będę odwiedzać:)

    Pozdrawiam;)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia z taka cudowna atmosferą. Figi są przepyszne i urodziwe za razem. Doskonałe na ciepło, zimno - surowo lub nie :)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)