niedziela, 28 września 2014

Czekoladowo - porzeczkowe ciastka

Moim odkryciem kulinarnym w minionym sezonie letnim było połączenie czarnych porzeczek z kremowym serkiem śmietankowym i czekoladowym ciastem. Absolutnie fenomenalne smakowo i kolorystycznie. Będąc pod ogromnym wrażeniem  doznań podniebienia postanowiłam zamrozić na jesień i zimę dość duże ilości tych kwaśnych ciemnych kuleczek, czego oczywiście nie żałuję - zaledwie zniknęły z targowisk, a ja już podbieram z zapasów.
Korzystając z wyjątkowej okazji, dzisiaj na podwieczorek przygotowałam pyszny deser, który, jak sądzę, zasługuje na jakąś wyjątkową nazwę, ale w chwili obecnej nazwałam go roboczo "czekoladowo - porzeczkowe ciastka". Ciastek wychodzi 12 sztuk, czyli dla dwunastu osób. Można też przygotować z połowy podanych składników, jeśli nie spodziewamy się akurat większej liczby gości.

Czekoladowo - porzeczkowe ciastka

Receptura:
12 sztuk

NA MUFFINY
100 g gorzkiej czekolady
1 szkl. cukru pudru
115 g masła
2 jajka
2 szkl. mąki
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (niezbyt czubata)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli

Czekoladę, masło i cukier rozpuść w rondelku stale mieszając. Odstaw do wystudzenia. Do rozpuszczonych i wystudzonych składników dodaj resztę składników zaczynając od płynnych, a na suchych kończąc. Wszystko wystarczy dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub zaokrąglonej trzepaczki, co zajmie chwilę. Od razu przełóż porcje ciasta do przygotowanych papierowych papilotek w formie do muffinek lub silikonowych - potrzeba 12 sztuk. Wstaw do gorącego piekarnika na 20 minut.
Temperatura pieczenia to 190*C / 375*F.

KREM PORZECZKOWY
450 g serka śmietankowego Almette
1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców czarnej porzeczki
300 g miękkiego masła
250 g białej czekolady (rozpuścić)

Porzeczki włóż do blendera i zmiksuj. Mrożone owoce wcześniej rozmroź. Jeśli lubisz gładką i jednolitą konsystencję, to możesz dodatkowo przetrzeć przez sitko. Następnie wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem (możesz wstawić do lodówki na  1 godzinę lub 2) - w tym czasie krem zgęstnieje i dalsza praca będzie łatwiejsza. 

MONTAŻ
Upieczone i wystudzone muffiny przekrój na trzy części tak, aby powstały trzy krążki. Dwie dolne części muffiny po odwróceniu do gry nogami będą stanowiły podstawę, a górna chrupiąca część, po małym przycięciu boków będzie wierzchołkiem deseru. Przygotuj w ten sposób wszystkie ciastka. Następnie przełóż kremem wszystkie krążki, resztę kremu rozsmaruj na wierzchu kopczyków i wstaw do lodówki na kilka minut. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową.

POLEWA CZEKOLADOWA
300 g gorzkiej czekolady
150 g masła

150 g białej czekolady

Gorzką czekoladę i masło rozpuść w jednej misce, a białą czekoladę w drugiej.

Ciasteczkowe kopczyki polej czekoladą w dowolny sposób, można użyć tylko i wyłącznie czekolady ciemnej i też będzie pysznie, a na pewno nie tak słodko, jak z czekoladą białą. Oczywiście dekoracja, to już pole do popisu dla twojej twórczej ekspresji ;) Miłej zabawy i pysznego podwieczorku.

Czekoladowo - porzeczkowe ciastka

2 komentarze:

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)