Jeżeli klasyczne Brownie wydaje się już nieco nudne (to chyba niemożliwe) lub w czasie lata, gdy pod dostatkiem jest świeżych sezonowych owoców i masz ochotę spróbować czegoś nowego, to polecam nieśmiertelne i zawsze modne trio: czekolada - śmietana - truskawki. Niezaprzeczalnie jest to połączenie idealne i podwieczorek nie może być nieudany. Wygląda apetycznie, znika błyskawicznie, smakuje wspaniale i orzeźwia mocno gęste i czekoladowe Brownie.
Nie ma znaczenia, czy torcik ma być zwieńczeniem pysznego obiadu, czy jesteś zwolennikiem dewizy " Life is short, eat dessert first" - ten nieszablonowy klasyk zachwyci każdego i cudownie uprzyjemni nie tylko świąteczny dzień.
Nie ma znaczenia, czy torcik ma być zwieńczeniem pysznego obiadu, czy jesteś zwolennikiem dewizy " Life is short, eat dessert first" - ten nieszablonowy klasyk zachwyci każdego i cudownie uprzyjemni nie tylko świąteczny dzień.
Brownie ze śmietaną i truskawkową frużeliną |
Brownie ze śmietaną i truskawkową frużeliną |
Receptura:
BROWNIE
70 g masła
100 g gorzkiej czekolady
20 g kakao (4 łyżeczki)
2 duże jajka
100 g brązowego cukru
1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
80 g mąki pszennej
W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj posiekaną czekoladę (lub
chocolate chip), a gdy się rozpuści zdejmij z ognia i dodaj cukier i
kakao - wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj jajka i
dokładnie wymieszaj. Do mieszania w zupełności wystarczy duża łyżka i
wprawna ręka. Na samym końcu dodaj ekstrakt waniliowy i mąkę, którą z
powodzeniem możesz połączyć z resztą składników bez konieczności
używania miksera. Ciasto powinno być gęste, ale ciągnące się za łyżką, a
nie suche. Wyłóż przygotowaną masę czekoladową do tortownicy o 20 cm średnicy (mniej więcej) i rozsmaruj po całej powierzchni równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut.
Temperatura pieczenia to 175*C / 350*F.
KREM
300 ml śmietany kremówki (30% - 36%)
ok 3 łyżeczki cukru
ewentualnie zagęstnik do śmietany
Śmietanę ubij z cukrem na puszysty krem, na koniec możesz dodać
zagęstnik - torcik będzie trwalszy.
FRUŻELINA
500 g świeżych truskawek
ok 1/2 szklanki cukru (do smaku)
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku
Truskawki umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Zasyp cukrem i odstaw na bok. Teraz możesz przygotować żelatynę. Gdy będzie już rozmieszana, to wzuć truskawki wraz z powstałym słodkim syropem na patelnię i podsmaż nieco, aż zacznie gęstnieć. Dodaj płynną żelatynę i zredukuj płyny. Odstaw do przestudzenia.
MONTAŻ ;)
Na upieczone i wystudzone Brownie wyłóż krem śmietankowy, wygładź, a na wierzchu rozłóż wystudzoną frużelinę truskawkową. Wstaw do lodówki na minimum 1 - 2 godziny.
Miłego poniedziałku :)
Brownie ze śmietaną i truskawkową frużeliną |
Jaki wysoki! Piękne ciasto: )
OdpowiedzUsuńWysokość zależy od średnicy tortownicy - im mniejsza tym ciasto wyższe, ale minus jest taki, że mniej porcji można wykroić :) Pozdrawiam
UsuńQue pasada de tarta y que rica, felicidades, besos
OdpowiedzUsuńSofía
Gracias y besos :)
UsuńAgnieszka
Que maravilla de tarta, con fruta y el brownie de base solo puede estar riquisima!
OdpowiedzUsuńBesos
Wygląda tak pięknie, że od razu się zabrałam do roboty! Widać, że było 'montowane' w tortownicy - czy trzeba boki formy wyłożyć folią spożywczą albo innym cudem? Może jakiś inny jest na to patent :) Trochę się boję, że nie wyjdzie tak ładnie i będzie kicha a nie ciasto :)
OdpowiedzUsuńJa robię to wszystko po klei w jednej formie: tortownicę wykładam papierem do pieczenia i piekę ciasto. Na wystudzone ciasto nakładam bitą śmietanę, wstawiam do lodówki i przygotowuję frużelinę, którą, nieco przestudzoną już, nakładam na schłodzony krem. Ponownie wstawiam do lodówki. Wszystko w tej formie, w której piekłam brownie. Powinno się udać :)
UsuńPozdrawiam
Agnieszka