poniedziałek, 14 lipca 2014

Brownie ze śmietaną i truskawkową frużeliną

Jeżeli klasyczne Brownie wydaje się już nieco nudne (to chyba niemożliwe) lub w czasie lata, gdy  pod dostatkiem jest świeżych sezonowych owoców i masz ochotę spróbować czegoś nowego, to polecam nieśmiertelne i zawsze modne trio: czekolada - śmietana - truskawki. Niezaprzeczalnie jest to połączenie idealne i podwieczorek nie może być nieudany. Wygląda apetycznie, znika błyskawicznie, smakuje wspaniale i orzeźwia mocno gęste i czekoladowe Brownie.
Nie ma znaczenia, czy torcik ma być zwieńczeniem pysznego obiadu, czy jesteś zwolennikiem dewizy " Life is short, eat dessert first" - ten nieszablonowy klasyk zachwyci każdego i cudownie uprzyjemni nie tylko świąteczny dzień.

Brownie ze śmietaną i truskawkową frużeliną
Brownie ze śmietaną i truskawkową frużeliną

Receptura:

BROWNIE
70 g masła
100 g gorzkiej czekolady
20 g kakao (4 łyżeczki)
2 duże jajka
100 g brązowego cukru
1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
80 g mąki pszennej

W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj posiekaną czekoladę (lub chocolate chip), a gdy się rozpuści zdejmij z ognia i dodaj cukier i kakao - wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Do mieszania w zupełności wystarczy duża łyżka i wprawna ręka. Na samym końcu dodaj ekstrakt waniliowy i mąkę, którą z powodzeniem możesz połączyć z resztą składników bez konieczności używania miksera. Ciasto powinno być gęste, ale ciągnące się za łyżką, a nie suche. Wyłóż przygotowaną masę czekoladową do tortownicy o 20 cm średnicy (mniej więcej) i rozsmaruj po całej powierzchni równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut. 
Temperatura pieczenia to 175*C / 350*F.

KREM
300 ml śmietany kremówki  (30% - 36%)
ok 3 łyżeczki cukru
ewentualnie zagęstnik do śmietany

Śmietanę ubij z cukrem na puszysty krem, na koniec możesz dodać zagęstnik - torcik będzie trwalszy.

FRUŻELINA
500 g świeżych truskawek 
ok 1/2 szklanki cukru (do smaku)
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku

Truskawki umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Zasyp cukrem i odstaw na bok. Teraz możesz przygotować żelatynę. Gdy będzie już rozmieszana, to wzuć truskawki wraz z powstałym słodkim syropem na patelnię i podsmaż nieco, aż zacznie gęstnieć. Dodaj płynną żelatynę i zredukuj płyny. Odstaw do przestudzenia. 

MONTAŻ ;)
Na upieczone i wystudzone Brownie wyłóż krem śmietankowy, wygładź, a na wierzchu rozłóż wystudzoną frużelinę truskawkową. Wstaw do lodówki na minimum 1 - 2 godziny.

Miłego poniedziałku :)

Brownie ze śmietaną i truskawkową frużeliną

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Wysokość zależy od średnicy tortownicy - im mniejsza tym ciasto wyższe, ale minus jest taki, że mniej porcji można wykroić :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Que pasada de tarta y que rica, felicidades, besos
    Sofía

    OdpowiedzUsuń
  3. Que maravilla de tarta, con fruta y el brownie de base solo puede estar riquisima!
    Besos

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak pięknie, że od razu się zabrałam do roboty! Widać, że było 'montowane' w tortownicy - czy trzeba boki formy wyłożyć folią spożywczą albo innym cudem? Może jakiś inny jest na to patent :) Trochę się boję, że nie wyjdzie tak ładnie i będzie kicha a nie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię to wszystko po klei w jednej formie: tortownicę wykładam papierem do pieczenia i piekę ciasto. Na wystudzone ciasto nakładam bitą śmietanę, wstawiam do lodówki i przygotowuję frużelinę, którą, nieco przestudzoną już, nakładam na schłodzony krem. Ponownie wstawiam do lodówki. Wszystko w tej formie, w której piekłam brownie. Powinno się udać :)
      Pozdrawiam
      Agnieszka

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)