Czarna porzeczka to, obok leśnych jagód i
jeżyn, jeden z moich ulubionych owoców. Kwaśna - owszem, cierpka - też,
ale nie ma na świecie pyszniejszej konfitury, niż ta z czarnych
porzeczek. Stosowną ilość już zamroziłam, teraz zabieram się za
konfitury i nie mogę sobie odmówić słodkich podwieczorków z udziałem
tych ciemnych kuleczek, które po zmiksowaniu dają przepiękny purpurowy
kolor.
Dzisiaj propozycja na sernik bez pieczenia. Kremowy, delikatny, z wyraźną porzeczkową nutą, wspaniale smakować będzie w upalne letnie popołudnie.
tortownica o średnicy 20 cm
CIASTO
175 g ciasteczek biszkoptowych
80 g masła
Ciasteczka
zetrzyj na tarce lub rozdrobnij za pomocą robota kuchennego, tak by
przypominały piasek. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Wyłóż
okruchami dno tortownicy, ugnieć i podpiecz przez 10 minut w 200*C / 190*F.
Odstaw do wystudzenia.
MASA
500 g serka kremowego
300 ml śmietany kremówki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)
250 g owoców czarnej porzeczki + cukier do smaku
3 łyżki żelatyny w proszku (rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku)
Śmietanę
ubij na sztywno. Owoce zmiksuj na puree. Do serka dodaj mleko
skondensowane słodzone i zmiksuj. Dodaj też ubitą śmietanę i delikatnie
wymieszaj. Na sam koniec wlej rozpuszczoną żelatynę, ale nie całą - 2
łyżki płynu pozostaw do owoców. Zmiksuj na małych lub średnich obrotach,
aż krem połączy się z żelatyną. Wylej masę na podpieczony ciasteczkowy
spód .
Do porzeczkowego puree dodaj nieco cukru do smaku,
ale nie za dużo, ponieważ krem będzie słodki, a porzeczka powinna
zachować swój orzeźwiający charakter. Na koniec dodaj resztę żelatyny i
zamieszaj dokładnie. Wylej owocowe puree na krem i za pomocą widelca rób
zygzaki na powierzchni. Gdy uzyskasz pożądany efekt, to wstaw tort do
lodówki - najlepiej na noc, ale po około 5 godzinach sernik powinien już nadawać się do porcjowania.
Udanego podwieczorku :)
Delicioso!
OdpowiedzUsuńCudo!! A jakie piękne esy floresy:)
OdpowiedzUsuńpiękne te mazje :)
OdpowiedzUsuńte kolory ciast z 2 ostatnich postów mnie urzekły!
OdpowiedzUsuń