poniedziałek, 12 maja 2014

Truskawkowy krem mrożony

Po raz pierwszy przygotowałam ten krem jakieś siedem lat temu, kiedy wprowadziliśmy się do naszego obecnego mieszkania. Wówczas, rozgniecione widelcem truskawki wymieszałam z kwaśną śmietaną (czasem z jogurtem) i cukrem, po czym wstawiałam do zamrażalnika na 3 godziny. Były to takie "lody" dla niecierpliwych. Od jakiegoś już czasu dodaję do kremu również bitą śmietanę i w takiej formie smakują nam najbardziej. Zaletą tego kremu jest to, że nie wymaga maszynki do lodów i nie musi być dobrze zmrożony, a nawet nie powinien :)

Truskawkowy krem mrożony
Truskawkowy krem mrożony
Truskawkowy krem mrożony

Receptura:

500 g świeżych truskawek
300 ml kwaśnej śmietany
200 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku

Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Za pomocą blendera zrób truskawkowe puree, wymieszaj z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do kremu. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, przełóż do plastykowego pojemnika z przykrywką i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Mniej więcej co godzinę podczas mrożenia zamieszaj krem. Gotowe.

Miłego dnia :)

Truskawkowy krem mrożony



8 komentarzy:

  1. O rzesz .... ale cudo! Boże po co ja tu zajrzałam teraz za mną On chodzi:) pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. niech tylko zrobi się troszkę cieplej i chętnie zmrożę truskawy :-))) pozrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie!! przepiękne zdjęcia, bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze :) Ten krem robię od lat i zawsze zaskakuje mnie to, że jest taki pyszny, a przy tym taki prosty do zrobienia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Una autentica maravilla, la voy a hacer mañana!
    Besos

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj!
    Dziś napisałem na moim blogu ten przepis twoje, riquisima!
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)