wtorek, 20 maja 2014

Truskawkowy Cranachan

Ten popularny szkocki deser najczęściej przygotowuje się z malin, ale z dodatkiem truskawek jest bardziej orzeźwiający i w sam raz na dzisiejszy upał. Smakuje zdecydowanie inaczej niż truskawki ze śmietaną, ponieważ zarówno prażone płatki owsiane, jak i miód, który zgodnie z oryginalną recepturą winien być wrzosowy, nadają temu deserowi niepowtarzalny smak. Dodatkowo też, tradycyjnie, dodaje się whiskey, ale jeśli deser ma być również dla dzieci lub osób niepijących, to oczywiście można zrezygnować z alkoholu. Cranachan znany jest również pod nazwą krem crowdie.

Truskawkowy Cranachan
Truskawkowy Cranachan
Receptura:
4 - 6 porcji

6 łyżek płatków owsianych górskich
300 ml śmietany kremówki (ja użyłam 36%)
2 łyżki miodu naturalnego płynnego
1 łyżka whiskey (opcjonalnie)
500 g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki

Płatki owsiane upraż na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Połowę płatków odłóż do dekoracji. Następnie śmietanę kremówkę ubij na półsztywno z miodem i dodaj whiskey. Do tak przygotowanego kremu dodaj ostudzoną połowę płatków owsianych i wymieszaj łyżką. Do pucharków nakładaj najpierw pokrojone truskawki, następnie trochę kremu, ponownie truskawki i krem. Na wierzchu posyp resztą prażonych płatków owsianych. Możesz też udekorować listkiem mięty, jeśli deser ma być podany na elegancki podwieczorek.

Miłego dnia :)

Truskawkowy Cranachan

4 komentarze:

  1. mam nadzieje,ze Malaszynski kupi truskawki wracajac z pracy...wtedy popelnie to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. widać że szybko znika ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze spokojnym sumieniem zawsze robię, bo to dobry sposób na płatki owsiane, za którymi moje dzieci nie przepadają :)

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)