poniedziałek, 26 maja 2014

Truskawkowo - kokosowy torcik

Dzisiaj "Dzień Matki" - to niezwykły dzień. Bez względu na wiek naszych mam i wiek naszych dzieci, bez względu na odległość jaka nas dzieli, bez względu na zabieganie, pracę i miliony spraw do załatwienia, w tym dniu myślimy o sobie nawzajem, wspominamy dzieciństwo i chylimy czoła dziękując tym, którzy dali nam życie, którzy najlepsze lata swojego życia przeznaczyli na to, byśmy byli wartościowymi ludźmi. 
A o torciku dzisiaj powiem niewiele: powstał przy okazji :)

Truskawkowo - kokosowy torcik

Receptura:
tortownica o średnicy 26 cm

CIASTO
200 g wiórków kokosowych
100 g cukru
3 białka

Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i dalej ubijaj, aż piana stanie się lśniąca i gęsta. Teraz wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie dużą łyżką. Wyłóż masę na tortownicę z pergaminem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F.

MASA SEROWA
500 g serka kremowego
250 ml śmietany 30 - 36%
300 g truskawek (puree)
125 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody

Ser zmiksuj z cukrem, sokiem z cytryny i puree truskawkowym. Śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj z masą serową. Na koniec dodaj rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę i wszystko zmiksuj. Przełóż masę na upieczony spód kokosowy i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, ale najlepszy torcik będzie wtedy, gdy spędzi w lodówce całą noc, dlatego warto o jego przygotowaniu pomyśleć na dzień przed planowanym poczęstunkiem. Na koniec udekoruj według własnego uznania i gotowe.

Miłego dnia :)

Truskawkowo - kokosowy torcik

2 komentarze:

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)