środa, 14 maja 2014

Truskawki w cieście francuskim

Spacerując nieraz uliczkami Poznania w godzinach poobiednich, wstępujemy czasem do cukierni lub kawiarni na deser. Wszyscy mamy wtedy dylemat, co wybrać pośród tak wielu kuszących słodkości, wszyscy... za wyjątkiem mojej córki, która zawsze wybierze ciastko francuskie z truskawkami. Żadnych rozterek i wątpliwości - a ja myślałam, że nastolatki są zmienne, jak pogoda w marcu :) Nietrudno zatem odgadnąć, kto jest pomysłodawcą tego deseru. Same truskawki w cieście francuskim, choć pyszne i zapewne satysfakcjonujące, zostały wzbogacone u mnie o krem kokosowy, który uważam za wspaniały dodatek do tych właśnie owoców - nie góruje on jednak nad smakiem truskawek, a raczej stanowi dla nich tło, które nie każdemu będzie łatwo zdefiniować po pierwszym kęsie :)

Truskawki w cieście francuskim
Truskawki w cieście francuskim

Receptura:

250 g ciasta francuskiego
500 g truskawek
1 jajko rozmącone

KREM:
250 ml mleka
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
szczypta soli morskiej (może być też zwykła sól kuchenna)
1 jajko

Przygotuj najpierw krem, ponieważ wymaga on studzenia. Podziel mleko na dwie równe części. Jedna zagotuj z cukrem i solą w rondelku, a drugą zblenduj z wiórkami kokosowymi. Do mleka "kokosowego" dodaj następnie jajko i mąkę i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, zmniejsz ogień i wlej mleko z kokosem, jajkiem i mąką. Mieszaj przez cały czas, aż powstanie gęsty krem. Wówczas zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Raz po raz przemieszaj, aby nie powstała na powierzchni kremu skórka lu do powierzchni kremu szczelnie przyłóż folię spożywczą.

MONTAŻ
Ciasto francuskie - jeśli gotowe, to rozwiń, a jeśli wymaga rozwałkowania, to rozwałkuj na prostokąt o grubości do 1/2 cm. Brzegi ciasta ponacinaj na około 5 cm długości, mniej więcej co 3 cm. Całość posmaruj rozmąconym jajkiem. Na środku rozsmaruj krem kokosowy, a na nim układaj pokrojone w plasterki truskawki.  Teraz paski ciasta zakładaj do środka nakładając w jodełkę na przemian tak, by każdy kolejny zachodził nieco na poprzedni. Gdy ciasto już będzie przygotowane do wstawienia do piekarnika, to również wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem - pięknie się zrumieni.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
Temperatura pieczenia to 225*C / 435*F.

Udanego podwieczorku :)

Truskawki w cieście francuskim


6 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie! ;)
    Super ten kokosowy krem. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten krem, to taki zagadkowy składnik - wszystkim smakuje, ale mało kto wpadł na to, że to kokos :)

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)