czwartek, 1 maja 2014

Torcik z bitą śmietaną i truskawkami

Taki torcik, to jeden z prostszych i pyszniejszych sposobów na wykorzystanie truskawek, których latem mamy pod dostatkiem. Delikatna bita śmietana na czekoladowym biszkopcie, to idealne uzupełnienie dla tych czerwonych i soczystych owoców znanych skądinąd jako poziomki ananasowe. Sezon na truskawki, maliny, jagody i jeżyny, to zdecydowanie najprzyjemniejszy okres dla mnie, zawsze zbyt krótki, by się nasycić...

Torcik z bitą śmietaną i truskawkami
Torcik z bitą śmietaną i truskawkami

Receptura:
tortownica o średnicy 20 cm

BISZKOPT
2 duże jajka - oddzielnie żółtka i białka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki drobnego cukru
1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
50 g czekolady rozpuszczonej

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie ale dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstaw do gorącego piekarnika na 15 - 20 minut.
Temperatura pieczenia: 180*C / 355*F.

DODATKOWO
300 ml śmietany kremówki
ok 3 łyżeczki cukru
ewentualnie zagęstnik do śmietany
świeże truskawki pokrojone w plasterki
listki mięty do dekoracji
50 g białej czekolady rozpuszczonej z 2 łyżkami śmietany kremówki

Śmietanę ubij z cukrem na puszysty krem, na koniec możesz dodać zagęstnik jeśli torcik ma postać dłużej. Jeżeli będzie serwowany i zjedzony od razu, a śmietana dobrze się ubija, to zagęstnik nie jest konieczny. 

Na upieczonym i wystudzonym czekoladowym biszkopcie rozsmaruj ubitą śmietanę. Na wierzchu układaj plasterki truskawek i polej rozpuszczoną białą czekoladą. Udekoruj listkami mięty.

Miłego popołudnia :)

Torcik z bitą śmietaną i truskawkami


3 komentarze:

  1. Nie wiesz, co kocham truskawki, wziąć dobry sezon bez przestać jeść je i podejmowania riquisimos desery. Wziąłem swój przepis, ponieważ ma być buenisma!
    Piękne zdjęcia!
    Buziaki

    No sabes lo que me encantan las fresas, llevo una buena temporada comiendolas sin parar y haciendo postres riquisimos. Me llevo tu receta porque tiene que estar buenisma!
    Preciosas fotos!
    Besos

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie torciki to ja mogę na okrągło jeść; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Translation? Please. Looks delicious.

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)