sobota, 3 maja 2014

Torcik owocowy

Lekki owocowy torcik na weekend. Delikatny truskawkowy smak w duecie z wyrazistą czarną porzeczką, zamknięte w piance z bitej śmietany, na czekoladowym spodzie i zwieńczone kwaskowym puree z czarnej porzeczki. Cudownie orzeźwiający, a zarazem subtelny i finezyjny. Jestem zadowolona z powstałego połączenia i zapewne jeszcze nie raz wrócę do tej receptury - myślę, że to idealny torcik na letni podwieczorek.

Torcik owocowy

Receptura:
tortownica  średnicy 20 cm

BISZKOPT
2 duże jajka - oddzielnie żółtka i białka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki drobnego cukru
1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
50 g czekolady rozpuszczonej

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie ale dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstaw do gorącego piekarnika na 15 - 20 minut.
Temperatura pieczenia: 180*C / 355*F.

MASA OWOCOWA
750 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
1/2 szklanki puree z truskawek
1/2 szklanki puree z czarnych porzeczek
plus 1/2 szklanki puree z czarnej porzeczki na wierzch tortu
4 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczone w 8 łyżkach gorącej wody
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej

  1. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem. Ja dodałam 7 łyżeczek, ale wszystko zależy od słodkości owoców. Jeśli porzeczki lub truskawki są bardzo kwaśne, to dosładzam też nieco puree. Ubitą śmietanę podziel na 2 części.
  2. Również żelatynę trzeba rozpuścić w dwóch różnych naczyniach - w jednym 3 łyżeczki żelatyny i 6 łyżek gorącej wody (do śmietany: trzeba podzielić pół na pół), a w drugim 1 łyżeczka żelatyny i 2 łyżki gorącej wody (do porzeczkowego puree na wierzch). I wystudzić. 
  3. Ubitą śmietany - pierwszą część wymieszaj z puree truskawkowym i połową żelatyny, a następnie rozsmaruj na czekoladowym spodzie. Wstaw do lodówki, aby nieco stężała.
  4. Czekoladę rozpuść w mikrofali lub w żaroodpornej misce nad rondlem z wrzątkiem. Rozpuszczoną czekoladę rozsmaruj na śmietanowo - truskawkowej warstwie i ponownie wstaw do lodówki
  5. Druga część śmietany wymieszaj z 1/2 szklanki porzeczkowego puree. Dodaj drugą połowę żelatyny i zmiksuj. Wyłóż na pierwszą warstwę z czekoladą i wstaw do schłodzenia.
  6. Przygotuj puree, które będzie stanowiło wierzch tortu. Dosłódź do smaku porzeczkowe puree, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę (tę z 1 łyżeczki proszku). Zmiksuj i rozsmaruj na schłodzonym torciku. Ponownie wstaw do lodówki na około 3 godziny.
Miłego podwieczorku :)

Torcik owocowy

5 komentarzy:

  1. jak każdy Twój wypiek - wygląda obłędnie smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niesamowicie apetycznie i puszyście... pyszności na 100% :-))) pozdrawiam cieplo:-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedy zobaczyłam ciacho pomyślałam CUKIER. Ale w przepisie jest go tylko tyle co do smaku (2 łyż cukru, cukier puder do smaku= to całkiem mało), nie wliczając owoców. Super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę każdy z nas ma swoją granicę słodyczy deserów, pikantności potraw oraz ilości soli w jednych i drugich (znam smakoszy solonego karmelu i pikantnej czekolady), dlatego moim zdaniem ilość podana w recepturach jest zawsze "do wyregulowania" według własnych potrzeb - najważniejszy jest koncept :) Jeśli podoba się tobie pomysł na jakąś potrawę czy deser, to jaką przeszkodą może być jedna łyżeczka cukru, czy szczypta soli powyżej lub poniżej Twoich wymagań? Dosmaczanie jest zawsze opcjonalne :) Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)