W czwartek córcia była na szkolnej wycieczce. Jako prowiant wzięła ze sobą przekąskę z pieczonymi truskawkami, ponieważ świeże nie wchodziły niestety w grę. Dzień przed wycieczką upiekłam więc truskawki i przygotowałam przekąski, ale został mi słoik tych pysznych pieczonych truskawek, których nieco podebrałam sobie do śniadania, a z reszty postanowiłam zrobić lody, o których tyle słyszałam. W wolnej chwili zabrałam się do pracy i nawet nie spodziewałam się, że zajmie mi to tylko niespełna 10 minut. Resztę pracy przejęła maszynka do lodów i zamrażalnik. Lody wyszły pyszne, tak jak się spodziewałam i nieco inne niż tradycyjne truskawkowe - te są bogatsze w smaku, jeśli mogę tak to ująć. Zaletą jest też brak jajek w przepisie, co zmniejsza ich kaloryczność oraz umożliwia przygotowanie ich dla osób, które z przyczyn zdrowotnych wyeliminowały ze swojej diety jajka.
Lody z pieczonych truskawek |
Lody z pieczonych truskawek |
1 szklanka puree z pieczonych truskawek
300 ml kremówki (30% - 36%)
300 ml kwaśnej śmietany
250 g mascarpone
3 łyżki drobnego cukru
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Mascarpone zmiksuj z truskawkowym puree, kwaśną śmietaną i cukrem. Teraz dodaj bitą śmietanę (ok 2 i pół szklanki) i delikatnie wymieszaj. Przełóż mieszaninę do maszynki do lodów i dalej działaj zgodnie z instrukcją producenta. Gotowe lody przełóż do plastykowego lub metalowego pojemnika do mrożenia i wstaw do zamrażalnika na minimum godzinę. Po tym czasie lody będą już gotowe do podania.
Jeżeli nie zamierzasz ich od razu serwować, to pamiętaj, aby wyjąć je z zamrażalnika na pół godziny przed planowanym podwieczorkiem. Jeśli w pomieszczeniu jest bardzo gorąco, to możesz wstawić pojemnik z lodami do lodówki.
Teraz kwestia pieczonych truskawek:
jeśli do tej pory nie zdarzyło się Tobie piec truskawek, to poniżej przedstawiam recepturę i procedurę :)
500 g truskawek (umyte i oczyszczone z szypułek)
2 - 3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki, jeśli są naprawdę duże. Włóż owoce do miseczki, zasyp cukrem, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Odstaw na około 10 minut. Przełóż truskawki do żaroodpornego pojemnika, na tyle dużego, by była tylko 1 warstwa owoców. Możesz też ułożyć truskawki na blaszce wyłożonej pergaminem. Polej owoce powstałym syropem i wstaw do gorącego piekarnika na 20 - 30 minut.
Temperatura pieczenia: 180*C / 355*F.
Udanego podwieczorku :)
Lody z pieczonych truskawek |
o kurcze, jakbym takie lody zjadła , zachwycające
OdpowiedzUsuńPysznie polecam :) Miłego
UsuńTienes un blog preciosa, unas recetas fantasticas y una fotografia digna de enmarcar, me quedo por aquí para seguirte, besos
OdpowiedzUsuńSofía
Gracias, Sofía :) Me alegro, te gusta el blog y foto :)
UsuńBesos y saludos desde Polonia :)
Agnieszka
cudowne te lody, i jakie intrygujące, nie wpadłam na to żeby upiec truskawki - myślałam że wyjdzie z nich konfitura? ;-) trzeba spróbować! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLody są pyszne, ale ja nie jestem obiektywna - kocham lody o każdej porze roku i niemalże w każdym smaku :) Najlepsze są domowe, z dobrych świeżych produktów oczywiście. A truskawki pieczone polecam do wypróbowania :) Pozdrawiam
UsuńThis looks terrific! I love the roasted strawberry icecream. The ice cream looks perfectly creamy and inviting. Thanks for sharing the recipe. :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńo rajuśku. Muszę to sprawdzić koniecznie:)
OdpowiedzUsuń