W kwestii serników nic nie jest jednoznaczne i oczywiste. Na neutralnej bazie twarogowej za pomocą różnych dodatkowych składników można wyczarować przeróżne wersje tego spopularyzowanego na całym świecie deseru. Może być klasyczny, tradycyjny, lekki i puszysty lub ciężki i gliniasty, owocowy lub dekadencko czekoladowy, delikatny lub wyrazisty - zawsze kuszący, zawsze bogaty, zawsze mile widziany. Wszystko zależy tak naprawdę od indywidualnych gustów. Sernik czekoladowy, tym razem pieczony, truflowy, gęsty. Dekoracja dodająca mu nieco elegancji, sprawdzi się zwłaszcza na przyjęcia i świąteczne dni.
Czekoladowy sernik truflowy |
Czekoladowy sernik truflowy |
Receptura:
SPÓD
150 g okruchów ciastek orzechowych
1 łyżka ciemnego niesłodzonego kakao
100 g gorzkiej czekolady
70 g masła
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, wysmaruj
ją tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia dno i boki formy. Okruchy ciastek
wymieszaj z kakao, dodaj roztopione masło z czekoladą i mieszaj do połączenia
składników. Wysyp nimi dno tortownicy. Ugnieć okruchy spodem szklanki i wstaw
do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.
Piekarnik nastaw na 180*C / 355*F.
500 g serka śmietankowego
100 g drobnego cukru
2 duże jajka
200 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietany 46%
1 łyżka ciemnego niesłodzonego kakao
Zmiksuj ser z cukrem, śmietaną i jajkami na gładka masę.
Dodaj przesiane kakao i rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę - zmiksuj, aż masa
będzie jednolita w konsystencji i kolorze. Wyłóż masę na tortownicę z
ciasteczkowymi okruchami i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika
na 45 - 55 minut. Sernik nie musi być twardy, ale powinien być spoisty.
Później wstaw sernik do lodówki - najlepszy jest, gdy chłodzi się całą noc.
1 szklanka ubitej śmietany
2 – 3 łyżki przesianego ciemnego kakao
Z ½ szklanki śmietany kremówki uzyskasz po ubiciu mikserem 1 szklankę bitej
śmietany. Na każdą taką porcję dodaj 2 łyżeczki cukru pudru podczas ubijania i
ewentualnie zagęstnik do śmietany. Tak przygotowaną śmietanę rozsmaruj
równomiernie po powierzchni upieczonego, wystudzonego i schłodzonego nieco w
lodówce czekoladowego sernika. Po wierzchu posyp przesiane ciemne kakao.
Dodatkowo do dekoracji użyłam trufli czekoladowych.
Miłego dnia :)
Czekoladowy sernik truflowy |
taki hmmm... zmysłowy :)
OdpowiedzUsuńobłędny! uwielbiam takie gęste, maziste
OdpowiedzUsuńPrzepiekny! Nie mozna przejsc obok niego obojetnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Wygląda perfekcyjne...Nie potrafię oderwać wzroku od niego!
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńRany boskie, ślina do pasa:) a ja zapraszam na waniliowy :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda niezwykle. Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńBóstwo!!!
OdpowiedzUsuńto przypuszczalnie najpiękniejszy deser jaki widziałam, jego czekoladowość hipnotyzująca! Jaka szkoda, że umiarkowaną mam rękę do ciast...
OdpowiedzUsuńHejo:) zamierzam zrobić ten prześliczny torcik mamie na urodziny, w związku z tym mam trzy pytanka;)
OdpowiedzUsuń1. te ciasteczka orzechowe, mogłabyś mi podać nazwę przykładowych? bo nie wiem czy mają być kruche (coś jak kiedyś pieguski) czy bardziej zbite?
2. torcik ma być niespodzianką, wiec muszę go zrobić jak mama będzie w pracy. Czy wystarczy żeby sie chłodził około 4 godzinki w lodówce? czy to wystarczy bo masz tam napisane ze najlepiej całą noc :/
3. i ostatnie pytanko dotyczy tej bitej śmietany, nie do końca rozumiem jak ja zrobić (może dlatego że jestem blondynką:D) ja rozumiem to tak że biorę 1/2 szklanki śmietanki do ubicia (30% deserowa) i jak ją ubije to mam wymieszać z cukrem pudrem? i to wystarczy żeby wyłożyć na górę ciacha? ten zagęstnik jest konieczny? jak on wygląda?
To chyba wszystko;) będę bardzo wdzięczna za wskazówki;)
A tak przy okazji to uwielbiam Twojego bloga za pyszności które serwujesz i sposób w jaki je fotografujesz:) Naprawdę klasa :)
Witam i od razu odpowiadam :)
Usuń1* Do tego sernika użyłam ciastka z dodatkiem mielonych orzechów - można takie spotkać w piekarniach (być może również marketach) lub upiec samemu. Pieguski myślę, że też można z powodzeniem użyć, lub biszkopty w ilości 100 g plus 50 g mielonych orzechów laskowych.
2* To jest sernik pieczony, więc po czterech godzinach myślę, że da radę ;) najlepsze jednak są zawsze serniki dobrze schłodzone.
3* Rozumiesz doskonale :) Śmietana kremówka po ubiciu podwaja swoją objętość, a cukier puder można właściwie dodać na każdym etapie ubijania, jednak nie polecam dodawać na sam koniec - łatwiej się wymiesza, gdy śmietana będzie płynna jeszcze. Pamiętaj, że śmietana szybciej i łatwiej się ubije, gdy będzie dobrze schłodzona. Zagęstnik można znaleźć w większości sklepów, w małej torebce, np"śmietan-fix" lub podobne.
Za miłe słowa serdecznie dziękuję i pozdrawiam :) Urodzinowe pozdrowienia dla mamy ;)
Agnieszka