czwartek, 13 lutego 2014

Tortille z kurczakiem i sosem czosnkowym




Receptura:

pszenne, razowe lub kukurydziane tortille

2 - 3 filety z kurczaka
sól i świeżo mielony pieprz
pasta pomidorowa albo ostry sos buffalo
1 ząbek czosnku
olej do smażenia


Filety z kurczaka pokrój na kawałki i usmaż na oliwie, dodaj sól, pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się podsmaży na złoty kolor podlej odrobiną wody i dodaj pastę pomidorową (przecier) lub sos buffalo. Kurczaka na ostro a'la buffalo znajdziesz pod tym linkiem.
Kurczak będzie gotowy, gdy nadmiar płynów odparuje.

SOS CZOSNKOWY
1 jogurt grecki
2 ząbki czosnku - drobno posiekane
2 łyżki ketchupu
sól
1 łyżka majonezu

Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw według własnego smaku.

DODATKOWO
papryka czerwona
pomidor
ogórek zielony
mieszanka sałat ulubionych

Paprykę oczyść z nasion, pokrój w paski. Pomidora możesz pokroić w półplasterki lub w kostkę - w zależności od jego wielkości. Ogórek zielony najlepiej pokroić w talarki niezbyt grube.

MONTAŻ :)
Krążki tortilli podgrzej na suchej patelni z powłoką do smażenia bez tłuszczu. Możesz podgrzać też w piekarniku lub mikrofali (ok 30 sekund). Wszystkie składniki porcjami nałóż na środek górnej części tortilli. polej sosem i zwiń. Dół również podwiń. Możesz owinąć w papier jeśli serwujesz gościom.



2 komentarze:

  1. Se ven deliciosas, me encanta todo lo que llevan, me encanta la idea! Unas fotos preciosas!
    Besos

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias :) Si no me hubiera sentido común, que probablemente sería comer cada día :) Besos

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)