Sernik to rodzaj deseru, który uwielbiam, pieczony czy nie-pieczony, to właściwie bez większego znaczenia, a jeśli jest to sernik typu "swirl", to już jestem w pełni usatysfakcjonowana. Takie serniki są niezwykle urokliwe i zachęcające do skosztowania. Bardzo często robię taki, ale z malinowym musem. Tym razem po raz pierwszy dodałam mus jeżynowy, korzystając z owoców, które zamroziłam latem. Deser ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc nie musisz być mistrzem cukiernictwa, by mieć takie cudeńko na podwieczorek. Musisz jedynie uzbroić się w cierpliwość, by pozwolić sernikowi upiec się, wystudzić i porządnie schłodzić w lodówce, co zajmuje minimum kilka godzin :) W konsystencji sernik jest bardzo kremowy, a w smaku słodki, ale z wyraźnym akcentem owoców jeżyny. Taki oto dzisiaj podwieczorek.
Sernik z jeżynami |
Receptura:
SPÓD:
100 g pokruszonych herbatników
50 g roztopionego masła
50 g roztopionej gorzkiej czekolady (minimum 60%)
Piekarnik nastaw na 175*C / 350*F.
Czekoladę z masłem rozpuść, dodaj pokruszone ciasteczka i dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy o średnicy 18 cm. Wstaw
do gorącego piekarnika na 13 - 15 minut. Gdy się podpiecze wyjmij
formę, a temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150*C / 300*F.
MASA SEROWA:
500 g serka śmietankowego
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyzeczka ekstraktu waniliowego
Ser do tego sernika powinien być gęsty i kremowy, ponieważ gdy ser będzie rzadki, to sernik również. Wymieszaj wszystkie składniki na masę serową według kolejności podanej w przepisie. Możesz zrobić to za pomocą dużej łyżki lub jeśli wolisz, to za pomocą miksera, ale na średnich obrotach.
MUS JEŻYNOWY:
1 szklanka jeżyn (mogą być mrożone): 3/4 do zmiksowania, reszta do dekoracji
2 łyżeczki cukru drobnego
Zmiksuj owoce w blenderem. Przetrzyj przez sitko i dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
MONTAŻ
Na podpieczony ciasteczkowy spód i boki wyłóż masę sernikową i wygładź. Na wierzchu masy zrób za pomocą łyżki kleksy z musu owocowego i patyczkiem rób esy - floresy, aby powstały na białym serze bordowe zygzaki. Teraz wstaw do piekarnika na 1 godzinę, a gdy się upiecze wyłącz nagrzewanie i studź w piekarniku przez kolejną godzinę, następnie uchyl piekarnik i pozostaw tam sernik do całkowitego wystudzenia. Gdy sernik wystygnie przełóż go do lodówki na minimum 5 godzin. Najsmaczniejszy jest wtedy, gdy jest dobrze schłodzony, czyli po 12 godzinach, dlatego najlepiej jest przygotować go na dzień przed serwowaniem :)
Piękny. I te jeżyny ślicznie wyglądają: )
OdpowiedzUsuńSzkoda, że mrożone :) Ale plan jest taki, że latem sernik będzie powtórzony z sezonowymi owocami :) Pozdrawiam
UsuńPiękny, pożarłam go - na razie oczami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Żeby tak można było przesyłać przez monitor jak w "Charlie i fabryka czekolady", to już bym do Ciebie słała :) Pozdrawiam
UsuńOj, zimno tak i zupełnie nie chce mi się iść po ser, ale jak tu nie iść:)
OdpowiedzUsuńA u nas dla odmiany dziesięć stopni cieplej i niespodziewanie z -10 mamy tylko -0,5 :) Cały dzień przygrzewało słoneczko aż miło :) Pozdrawiam
UsuńZgadzam się, że "swirl"-sy to klucz do estetycznego sukcesu! Ja najczęściej robię je w sernikobrownie :)
OdpowiedzUsuńSernikobrownie - pychotka, a jeszcze zakręcony... Muszę kiedyś znów zrobić :) Pozdrawiam
UsuńTaki sernik to marzenie, nie wiem czy udałoby mi się czekać te 12 godzin na zjedzenie choćby kawałeczka.
OdpowiedzUsuńW jakiej formie robiłaś ten sernik? Chyba w mniejszej, ok 20 cm?
OdpowiedzUsuńJest piękny i będę robić jutro. :) To już kolejny sernik z Twojego bloga, który robię. Zawsze wychodzą wspaniałe! :)
Radosnych Świąt ode mnie i od Heli :)
Tak, ostatnio torty i serniki robię w formie 18 cm, ale myślę, że 20 cm też będzie dobra :) Dziękuję za życzenia i również dla Ciebie i Heli przesyłam świąteczne pozdrowienia :) Miłego dnia
UsuńDziękuję! :)))
UsuńSernik przepyszny! Nie wiem tylko dlaczego wyszedł mi strasznie niski... Niemalże jak pół Twojego.