wtorek, 18 lutego 2014

Nadziewane papryki

Nastał ten czas, kiedy dni stają się coraz bardziej ciepłe i słoneczne. Bywają jeszcze chłodne noce i poranki, ale wyraźnie nastąpiła zmiana. W oczekiwaniu na wiosnę poszukuję owoców i warzyw w soczystych kolorach, by rozproszyć szarości za oknem, by wnieść nieco blasku i ożywienia. Słońce prowokuje do zmian, dodaje energii i nastraja radośnie od samego rana. I chociaż moją ukochaną porą roku jest jesień, to lubię też moment przechodzenia jednej pory roku w drugą, dynamizmu i rewolucji w przyrodzie. Przenoszę tą energię natury do domu i przemieniam, przestawiam, odnawiam, jedno chowam, inne wyjmuję... To początek nowego. W kuchni też musi być kolorowo, soczyście i energetycznie. Pieczone czerwone papryki, nadziewane kaszą gryczaną i mięsem, z ulubionym serem i zieloną pietruszką, to pyszna propozycja na posiłek o każdej porze dnia.

Nadziewane papryki

Receptura na 2 porcje:

2 duże czerwone papryki (lub 4 mniejsze)
100 g kaszy gryczanej prażonej
200 g mięsa mielonego 
pasta pomidorowa (przecier)
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
natka pietruszki
ser żółty długo dojrzewający (grana padano, parmezan, owczy pecorino, lub podobny) 

Papryki umyj, odkrój górną część i oczyść w środku. Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta. Na oleju podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę, a następnie dodaj mięso mielone. Dodaj też posiekany drobno czosnek. Gdy się nieco podsmaży dodaj pastę pomidorową - około 2 łyżeczki, oraz sól i pieprz. Nie przyprawiaj od razu zbyt dużo - doprawiać jest najlepiej na końcu - wówczas można zawsze dołożyć soli i przypraw, ale ująć już się nie da :) Podlej nieco wodą i gotuj do momentu zredukowania płynów. Oczywiście podlać możesz też bulionem lub białym winem, ale w tym wypadku woda w zupełności wystarczy. Gdy farsz zgęstnieje dołóż do niego ugotowaną wcześniej kaszę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz trochę startego żółtego sera - na oko, jak lubisz dużo, to dodaj więcej. Tak przygotowanym farszem nadziewaj papryki, ułóż je na blaszce do pieczenia, na wierzchu posyp startym serem i wstaw do gorącego piekarnika na 35 minut.
Temperatura pieczenia to 200*C / 400*F.

Miłego dnia :)

Nadziewane papryki







5 komentarzy:

  1. Uwielbiam nadziewane, pyszne papryki i wspaniałych składników.Witaj. Zdjęcia szlachetne.
    Buziaki

    Me encantan los pimientos rellenos, deliciosos y unos ingredientes maravillosos. Los apunto. Preciosas fotos.
    Besos

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię faszerowane, pieczone papryki. Twoje wyglądają przeapetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faszerowane warzywa są pyszne, też bardzo lubimy :) Dzięki i pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)