niedziela, 2 lutego 2014

Crostini z pietruszkowym pesto

Crostini czy bruschetta? Oto jest pytanie... Crostini - małe, zgrabne, wykrojone zazwyczaj z bagietki, chrupiące podpieczone kromeczki z pysznym co nie co - u mnie dzisiaj na zielono, czyli pietruszkowe pesto z orzechami włoskimi i ser pecorino. Natomiast bruschetta, znacznie większa, bo wykrojona z wiejskiego chleba kromka, skropiona pyszną oliwą, natarta czosnkiem i podpieczona, a następnie może być obłożona najprostszymi składnikami, jak posiekane świeże pomidory i bazylia na przykład, no i bez sera na wierzchu. Innymi słowy bruschetta, to swojska przekąska, a crostini - nieco bardziej wyszukana i fantazyjna. Lubię i to, i to...

Crostini z pietruszkowym pesto

Pietruszkowe pesto jest pyszne, absolutnie zdrowe i bardzo proste do przygotowania. Zastosowanie ma głównie do crostini, ale równie dobrze smakuje jako dodatek do makaronu, czy chlebowych grzanek, które dodajesz do zup. Niniejsza receptura wystarczy na przygotowanie około 3 słoiczków pesto (3 x 185 g).

Receptura:

PIETRUSZKOWE PESTO:
100 g liści natki pietruszki bez łodyg
100 g orzechów włoskich posiekanych
6 ząbków czosnku
100 g startego pecorino
200 ml oliwy
szczypta soli - opcjonalnie do smaku

Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do rozdrobnienia. Przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Na powierzchni rozprowadź odrobinę oliwy i zakręć słoik, by wydłużyć czas przydatności. Możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Kilka kromek pieczywa, np. bagietki
oliwa
starty pecorino - według upodobania

Kromki bagietki lub podobnego pieczywa (u mnie wersja razowa z soją) skrop oliwą i podpiecz w gorącym piekarniku. Następnie posmaruj pesto pietruszkowym i posyp startym pecorino (tyle ile lubisz), a następnie ponownie podpiecz, aby ser się stopił. Gorące chrupiące crostini są pyszne i świetnie nadają się jako dodatek do zup typu krem lub na przykład cebulowej. Zupa podana z crostini na każdym zrobi wrażenie i jest na tyle sycąca, że doskonale zastąpi danie główne.

Miłego dnia :)

Crostini z pietruszkowym pesto

6 komentarzy:

  1. Me encantan estos crostini y con el pesto no los había comido nunca, me lo voy a apuntar! Preciosas fotos!
    Feliz Domingo!
    Besos

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Va muy bien con la sopa de cebolla - yo animo a probarlo :)
      Además, les deseo un bonito Domingo :)
      Besos
      Agnieszka

      Usuń
  2. Muszę spróbować ,pesto z pietruszki jeszcze nie jadłam.Z orzechami musi byc pyszne.Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy w tym pesto są bardzo wyraziste i tak sobie myślę, że z serem gruyère, który jest lekko orzechowy, byłyby jeszcze bardziej podkreślone. Muszę kiedyś wypróbować. Te crostini miałam dzisiaj do obiadu jako dodatek do zupy cebulowej i świetnie się skomponowało wszystko :)
      Pozdrawiam
      A.

      Usuń
  3. Zdecydowanie zjadłabym teraz te cudne kromeczki, baardzzoo apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. W ubiegłym roku - latem- często robiłam pietruszkowe pesto. Jednak to klasyczne bazyliowe bardziej mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)