To nie jest przepis... raczej pomysł na fantastycznie proste i błyskawiczne chruściki, chrupiące, bez smażenia w głębokim tłuszczu - oszukane, ponieważ z ciasta francuskiego i to w dodatku gotowego, zakupionego w sklepie. Coś na Tłusty Czwartek dla zapracowanych :)
Chrust |
Chrust |
Aby mieć takie chrupiące pyszności na stole przygotuj ciasto francuskie. Jeśli wymaga rozmrożenia, to rozmroź, jeżeli trzeba rozwałkować, to rozwałkuj na grubość około 3 - 4 mm. Ciasto potnij na paski o szerokości około 3 cm i długości 7 cm. Po środku zrób pionowe nacięcie na 3 cm. Jeden koniec przełóż przez nacięcie i wyprostuj.
Piekarnik nagrzej do 200*C / 395*F.Ciastka wstaw do gorącego piekarnika na 15 - 20 minut aż będą zrumienione i chrupiące.
Gdy się upieką, to przełóż na kratkę do studzenia. Później oprósz cukrem pudrem koniecznie.
Udanego Tłustego Czwartku :)
Chrust |
Chruściki chodziły mi po głowie już od długiego czasu - dziękuję za insirację :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Ja tez zazwyczaj myślę o nich w karnawale, ale nie zawsze mam czas i chęci, a to troszkę oszukany sposób na domowy chrust - mój mąż się nie zorientował :) Pozdrawiam
UsuńThis is something I never tried before. Sounds intriguing! I would love to try this as you have shown in your wonderful blog here. Thanks!
OdpowiedzUsuń