poniedziałek, 20 stycznia 2014

Torcik z kremem

... tak po prostu, nic specjalnego, nic wyszukanego - zwykłe ucierane ciasto przełożone kremem i posypane płatkami migdałów, by cieszyło nie tylko podniebienie, ale i oko. Tak krawiec kraje, jak mu materii staje - w moim przypadku czasu na upieczenie niedzielnego ciasta, a że czasu niewiele było, to i torcik niespecjalnie pracochłonny, choć oczywiście bardzo smaczny :)

Torcik z kremem

Receptura:

CIASTO:
100 g masła
150 g drobnego cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dodawaj po jednym jajku, ucierając każdorazowo. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko dokładnie utrzyj i przełóż do formy o średnicy 18 cm. Wstaw do gorącego piekarnika na 35 - 40 minut.
Temperatura pieczenia to 190*C / 375*F.

KREM:
500 g kremowego serka (do serników)
100 g masła
4 - 5 łyżek cukru pudru

Składniki na krem możesz wymieszać łyżką. Uda się to doskonale jeśli ser i masło wyjmiesz wcześniej z lodówki i będą miały temperaturę pokojową.

Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na dwa mniej więcej równe krążki i przełóż częścią kremu. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu. Możesz udekorować owocami, płatkami migdałowymi lub startą czekoladą. 

Miłego podwieczorku :)

Torcik z kremem



3 komentarze:

  1. Tak po prostu, a wygląda pięknie: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami tak po prostu, od niechcenie, a okazuje się, że nie tak źle :) Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)