Tarty uwielbiam pod każdą postacią, czy to słodkie, czy pikantne. A przy braku czasu gotowe ciasto francuskie, to prawdziwe błogosławieństwo. Sobotnie popołudnie, a ja jestem zawalona pracą po sam czubek głowy. Przygotowanie farszu do tej tarty, to zaledwie chwilka - pomyślałam więc, że tyle jakoś wygospodaruję, a reszta zrobi się sama :) Tak też właściwie było, obiad był na czas, a ja mogłam pracować dalej.
Ciasto francuskie rozwałkuj, jeśli wymaga rozmrożenia, to najpierw rozmroź. Następnie wyłóż ciastem spód i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm (lub podobnej). Brzeg powinien mieć około 3 cm wysokości. Przygotuj farsz. Najpierw podsmaż na odrobinie oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki oraz sól i pieprz do smaku. Odstaw do wystudzenia. Jajka rozmąć i dodaj kwaśną śmietanę. Do usmażonych z cebulą i czosnkiem pieczarek dodaj płyn jajeczno-śmietanowy, połowę startego żółtego sera oraz część natki pietruszki posiekanej. Wszystko wymieszaj, dopraw do smaki i wylej na przygotowany spód z ciasta francuskiego. Po wierzchu posyp jeszcze resztą startego żółtego sera i wstaw do gorącego piekarnika na około 35 min, aż się pięknie zrumieni. Po upieczeniu posyp natką pietruszki. Najsmaczniejsze na ciepło.
Miłego weekendu :)
Tarta pieczarkowa |
Receptura:
250 g gotowego ciasta francuskiego
500 g pieczarek
2 duże cebule pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
100 g żółtego sera startego
4 duże jajka
250 ml kwaśnej śmietany
olej do smażenia
natka pietruszki do farszu i dekoracji
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Temperatura nagrzania piekarnika to 190*C / 375*F.
Ciasto francuskie rozwałkuj, jeśli wymaga rozmrożenia, to najpierw rozmroź. Następnie wyłóż ciastem spód i brzegi tortownicy o średnicy 23 cm (lub podobnej). Brzeg powinien mieć około 3 cm wysokości. Przygotuj farsz. Najpierw podsmaż na odrobinie oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki oraz sól i pieprz do smaku. Odstaw do wystudzenia. Jajka rozmąć i dodaj kwaśną śmietanę. Do usmażonych z cebulą i czosnkiem pieczarek dodaj płyn jajeczno-śmietanowy, połowę startego żółtego sera oraz część natki pietruszki posiekanej. Wszystko wymieszaj, dopraw do smaki i wylej na przygotowany spód z ciasta francuskiego. Po wierzchu posyp jeszcze resztą startego żółtego sera i wstaw do gorącego piekarnika na około 35 min, aż się pięknie zrumieni. Po upieczeniu posyp natką pietruszki. Najsmaczniejsze na ciepło.
Miłego weekendu :)
Ale apetyczna! I to nadzienie! Ja też uwielbiam tary w każdej postaci: )
OdpowiedzUsuń.... Love the recipe and the image of the tart ... adding to my recipes ... xxx
OdpowiedzUsuń