Zupa grzybowa jest niezwykle aromatyczna i doskonale uzupełnią ją paszteciki, grzanki lub groszek ptysiowy. Może też być podana jedynie zaciągnięta śmietaną.
Receptura:
30 g suszonych grzybów
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
sól i pieprz do smaku
200 ml śmietany ( 22 - 30 %)
1 - 2 łyżki mąki
natka pietruszki posiekana
Grzyby suszone dokładnie opłucz, zalej 1 i 1/2 litra wody i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj te grzyby nie zmieniając wody. Warzywa obierz i dodaj do gotujących się grzybów - gotuj aż do miękkości. Gdy wywar będzie gotowy przecedź warzywa i grzyby przez sitko, a czystą zupę przelej do garnka. Część grzybów oddziel od reszty (zostaną dodane na końcu). Resztę grzybów oraz warzywa (cebulę usuń) zmiksuj i dodaj do bulionu grzybowego, dopraw solą i pieprzem. Wstaw ponownie do zagotowania. Śmietanę wymieszaj z mąką i zaciągnij nią zupę grzybową. Teraz, na samym końcu, dodaj odłożone wcześniej grzyby. Całość zagotuj i gotowe.
Smacznego :)
Cudna zupa i cudna waza,pasuje do adwentowego klimatu oczekiwania...miłego dnia ;)
OdpowiedzUsuńZ niecierpliwością małego dziecka oczekujemy na święta, jak co roku :) Dziękuję za odwiedziny :) Życzę cudownych świąt i pozdrawiam :)
UsuńAgnieszka