piątek, 20 grudnia 2013

Torta Barozzi

Tort ma wielu fanów, którzy mówią o nim, że jest nieprzyzwoicie pyszny. Wymyślony przez Eugenio Gollini w 1897r., nazwany na cześć słynnego architekta, Giacomo Barozzi de Vignola, który to po śmierci Michała Anioła dokończył budowę bazyliki św. Piotra w Rzymie. Oryginalna receptura na "Torta Barozzi" nadal, pomimo upływu wieku objęta jest tajemnicą, więc wszystkie znane i publikowane przepisy są spekulacją i improwizacją na temat :) Niemniej jednak, kto ma ochotę na ten mocno czekoladowy, gęsty, migdałowy tort, może albo wybrać się do Włoch, albo zrobić go samodzielnie. W Rustykalnej Kuchni dzisiaj, nieprzyzwoicie pyszny, dekadencki i bardzo czekoladowy , włoski słynny "La Torta Barozzi di Vignola", który z czystym sumieniem polecam na świąteczny stół dla wszystkich fanów migdałowo - marcepanowych smaków :) To mój faworyt wśród czekoladowych wypieków.

Torta Barozzi
Torta Barozzi

Receptura na 10-12 porcji:

1 szklanka posiekanych migdałów (opiekanych na blaszce przez 4 minuty w 175*C/350*F)
7 łyżek masła
250 g gorzkiej czekolady
4 duże jajka - oddzielone białka i żółtka
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżki rumu
1/4 filiżanki kawy
cukier puder do dekoracji

Migdały zmiel na proszek. Masło przełóż do rondelka i rozpuść, a następnie dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Zaparz kawę i również odstaw do wystudzenia. Żółtka utrzyj z drobnym cukrem na gładki i jasny krem. Białka ubij na sztywno. Do miski z masą z żółtek dodaj mielone migdały i zmiksuj, następnie dodaj rozpuszczone masło z czekoladą, rum i kawę - zmiksuj, a na samym końcu dodaj ubite na sztywno białka, ale tym razem nie miksuj, tylko dokładnie wymieszaj łyżką. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 19 - 21 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 - 50 minut. Temperatura pieczenia to 165*C / 325*F.
Upieczony tort wystudź nie wyjmując z formy. Gdy ostygnie przełóż na tależ i posyp cukrem pudrem.

Udanego podwieczorku :)

Torta Barozzi

Przepis znaleziony na: ciaoitalia.com

6 komentarzy:

  1. ... Divine ... love your all your recipes too, Agnieska :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks for visiting :) I'm glad You like the recipes on the Rustic Kitchen :) Hugs
      Agnes

      Usuń
  2. Pyszności, u Ciebie pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiś taki....magiczny! Same najlepsze aromaty.

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)