sobota, 16 listopada 2013

Krążki jabłek w cieście

Jest wiele receptur z dzieciństwa, które na zasadzie dziedziczenia przekazuję teraz moim dzieciom, a z czasem i one będą, podtrzymując kulinarne tradycje rodzinne w swoim dorosłym życiu, przekazywać je dalej. Czasami też, wymyślając nowy przepis, staje się on po pewnym czasie tradycyjnym. Wszystko zależy od naszych smaków. Ten przepis to powszechnie znany sposób na wykorzystanie kwaśnych jabłek i w mojej rodzinie jest od zawsze. Moim jedynym akcentem jest dodanie cynamonu, który uwielbiam. Zamiast cukru pudru wolę też brązowy nierafinowany cukier.
Jabłka w cieście smażone są w głębokim tłuszczu jak pączki, ale ponad 50 % masy tych pyszności to jabłko, które po usmażeniu jest soczyste i delikatne. Świetnie nadają się na podwieczorek jesienny i zimowy, pachną cynamonem, rozpływają się w ustach, a dzieciaki je uwielbiają.

Krążki jabłek w cieście
Receptura na 6 dużych jabłek:

2 szklanki maślanki
3 łyżeczki oleju rzepakowego (lub innego roślinnego)
2 duże rozmacone jajka
1/2 szklanki cukru

Wszystkie składniki płynne wymieszaj - możesz użyć miksera.
Dodaj składniki suche:

2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystko dokładnie zmiksuj na jednolitą masę.

6 dużych kwaskowych jabłek
2 szklanki oleju rzepakowego (lub innego roślinnego)
brązowy cukier (dry demerara) do obtoczenia

6 dużych jabłek obierz, pokrój na plastry o grubości 1 cm, każdy plaster zanurz w gęstym cieście i od razu smaż na głębokim gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, gorące krążki obtocz w cukrze i podawaj na ciepło.

Miłego podwieczorku :)

Krążki jabłek w cieście



3 komentarze:

  1. Wyglądają przepięknie, aż ślinka cieknie...
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jabłka w cieście. Twoje wyglądają cudownie: )

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)