piątek, 8 listopada 2013

Czekoladowo - kokosowe ciasto

W tym tygodniu czas leci nieubłaganie szybko i choć pogoda raczej nastraja do spowolnienia tempa, wysysając cały entuzjazm i wigor, zegar pędzi jak szalony, tak, że doba jest za krótka. Nic to, przecież przed nami długi weekend, odpoczniemy, zwolnimy, odetchniemy... W poniedziałek Poznań opanują "Rogale Świętomarcińskie", które i na naszym stole tradycyjnie się pojawią a do tego czasu pyszne ciasto czekoladowe na przetrwanie do poniedziałku musi nam wystarczyć.
Jesień i czekolada, to połączenie idealne. Jesienią czekolada smakuje wyjątkowo i jest jednym ze stałych elementów naszych podwieczorków. Pyszne czekoladowe ciasto potrafi sprawić, że zwyczajny dzień stanie się wyjątkowy, a świąteczne popołudnie cudownie uwieńczone. Moje ulubione ciasta czekoladowe, to te na bazie migdałów, ale, że demokracja w domu jest, pojawiają się też inne połączenia. Ostatnio na życzenie męża czekolada w duecie z kokosem. Wyszło wilgotnie, bardzo intensywnie w smaku i aromacie, a przede wszystkim pysznie. I tak oto w samym środku tygodnia, zupełnie bez okazji mieliśmy ciasto czekoladowe do kawy. Zapraszam po przepis :)

Czekoladowo - kokosowe ciasto

Receptura:

200 g gorzkiej czekolady
120 g cukru
80 g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Rozpuść składniki w rondelku na małym ogniu - stale mieszaj, aby nie przywarło do dna. Odstaw do wystudzenia. 

100 g wiórków kokosowych (naturalnych)
200 ml mleka

Mleko podgrzej, Gdy będzie gorące (prawie wrzące) wlej je do miski z wiórkami kokosowymi i odstaw na bok do wystudzenia. W tym czasie wiórki powinny wchłonąć mleko. Gdy masa przestygnie zblenduj ją na pastę (możesz użyć blendera lub miksera z końcówką noży).

3 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jajka

Gdy przygotowana wcześniej masa czekoladowa i pasta kokosowa ostygną, możesz je wymieszać (wystarczy łyżka), a następnie dodaj jajka całe i mąkę z proszkiem do pieczenia. mieszaj do momentu połączenia wszystkich składników w jednolite ciasto. Teraz przelej ciasto do tortownicy lub innej formy do pieczenia - moja tortownica ma średnicę 21 cm, ale odpowiednie też będą większe rozmiary, do 26 cm. Pamiętaj jednak, że większa blaszka oznacza płytsze ciasto, więc zmniejsz o kilka minut czas pieczenia, aby zbytnio się nie wysuszyło.

Przy tortownicy o średnicy 20 do 23 cm czas pieczenia to około 50 - 60 minut w gorącym piekarniku o temperaturze 180*C / 355*F.

Ciasto smakuje wyśmienicie samo w sobie, ale u mnie tym razem z 2 szklankami bitej śmietany i czekoladowym wierzchem.

1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru

Zmiksuj razem aż do uzyskania puszystej słodkiej piany. Posmaruj smietana upieczone i całkowicie wystudzone ciasto czekoladowo - kokosowe, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. Przygotuj czekoladowy wierzch:

100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka 
opcjonalnie 1 płaska łyżeczka cukru

Masło z czekoladą rozpuść na małym ogniu w rondelku, mieszając by czekolada nie przywarła do dna. Wystudź masę. Jajka dokładnie umyj i wyparz. Żółtka dodaj bezpośrednio do czekoladowej masy, gdy będzie zimna. Natomiast białka ubij na sztywną pianę i dopiero dodaj do czekolady. Energicznie wymieszaj. Jeśli masa wygląda jakby zaczęła się "warzyć", to możesz albo szybciej mieszać, co u mnie zazwyczaj odnosi zamierzony rezultat, albo w ostateczności możesz lekko masę podgrzać i ponownie wymieszać. Gotową masę wylej na ciasto ze śmietaną i wyrównaj. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
 
.......................................................................................................................
 
Całkowita lista składników potrzebnych do ciasta:
300 g gorzkiej czekolady 130 g cukru
180 g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 g wiórków kokosowych (naturalnych)
200 ml mleka
3 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 dużych jajek
1 szklanka śmietany kremówki

 Miłego dnia :)

Czekoladowo - kokosowe ciasto

9 komentarzy:

  1. piękny.nic dodać nic ująć:)

    m.

    OdpowiedzUsuń
  2. :O Połączenie czekolady i kokosa - ideał! :D Na pewno zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak, że od razu chciałabym go zjeść<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto faktycznie wilgotne, na początku myślałam ,że to sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaciekawiło mnie to połączenie czekolady i kokosa. Jak tylko grypa się ode mnie odczepi to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze :) Soallina - życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. me encanta la idea! y las fotos son preciosas. Felicidades!

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)