Słoiczek domowej roboty konfitury? O tak, poproszę :)
Nie musi być duży, wystarczy by zmieściło się choćby pół szklanki konfitury. Czy jest piękniejszy prezent, niż rzecz samodzielnie wykonana i dedykowana komuś wyjątkowemu? A okazji sprzyjających po temu nie brakuje w całym długim roku, od prywatnych indywidualnych dat urodzin i rocznic, po oficjalne świąteczne dni... Ale czy tak naprawdę musi być zawsze jakaś okazja? Wszystkim tym, którzy lubią obdarowywać czymś przygotowanym własnoręcznie, polecam dzisiaj konfiturę dyniowo - pomarańczową z okazji jesieni i życzę miłego dnia :)
Nie musi być duży, wystarczy by zmieściło się choćby pół szklanki konfitury. Czy jest piękniejszy prezent, niż rzecz samodzielnie wykonana i dedykowana komuś wyjątkowemu? A okazji sprzyjających po temu nie brakuje w całym długim roku, od prywatnych indywidualnych dat urodzin i rocznic, po oficjalne świąteczne dni... Ale czy tak naprawdę musi być zawsze jakaś okazja? Wszystkim tym, którzy lubią obdarowywać czymś przygotowanym własnoręcznie, polecam dzisiaj konfiturę dyniowo - pomarańczową z okazji jesieni i życzę miłego dnia :)
Dyniowo - pomarańczowy dżem |
Receptura:
500 g dyni bez skóry i miąższu pokrojona w niedużą kostkę
sok z 4 pomarańczy
sok z 1 cytryny
250 - 300 g cukru (według upodobania)
Wszystkie składniki umieść w rondlu i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie odkryj rondel i gotuj następne 60 minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu możesz lekko zmiksować dżem aby miał delikatniejszą strukturę. Przełóż do słoika, zamknij i wstaw do lodówki. Dobry do spożycia przez minimum 10 dni.
Dyniowo - pomarańczowy dżem |
Ach, musi cudownie smakować!
OdpowiedzUsuńJa w tym roku zrobiłam mus dyniowo- jabłkowy. Dynia jest bardzo wdzięczna, jeśli o przetwory chodzi; )
Z tej porcji dyni wyszedł Ci ten jeden słoiczek ???
OdpowiedzUsuńChciałabym osiągnąć 3 takiej wielkości mniej więcej i nie wie czy potroić składniki, czy podwoić ;)
Karolino, z tego przepisu zrobiłam dwa słoiczki tej wielkości. Wyszło mniej więcej 500 g konfitury po odparowaniu nadmiaru płynów podczas gotowania. Na trzy słoiczki potrzebne będzie półtorej porcji wszystkich produktów, Pozdrawiam :) Agnieszka
Usuń
OdpowiedzUsuńten dżem to barwna jesień skąpana w niepozornym słoiczku :-)