niedziela, 27 października 2013

Czekoladowe ciastka

Słój z ciastkami, to nie tylko "Eldorado" moich dzieci, ale również męża, który każdego ranka przed pracą zaopatruje się w kilka czekoladowych sztuk. Różnie bywa w słoju pod względem smaku i rzecz jasna formy, ale najczęściej czekoladowo. Uwielbiam intensywnie brązowy kolor i delikatność tych ciastek, i fakt, że nie potrzebuję specjalnej okazji ani powodu, by przegryźć sobie jedno w ciągu dnia, czy do porannej kawy, a także to, że mając stosowny zapas w słoju mogę przyjąć każdego niezapowiedzianego gościa i miło spędzić czas przy kubku herbaty.
Ciastka są delikatne, intensywnie czekoladowe i idealnie nadają się na podwieczorek i do namaczania w mleku.
Nie ma to, jak domowe ciastka  :)

Czekoladowe ciastka
Czekoladowe ciastka

Receptura na około 44 sztuki:

220 g masła miękkiego
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
230 g mąki uniwersalnej
1 duże jajko
1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z 2 łyżkami śmietany lub mleka

Wszystkie składniki zmiksuj sprawnie i szybko, po czym odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik ustaw na 175*C / 350*F.
Gdy ciasto nieco odpocznie formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układaj na blaszce, zachowując odstęp minimum 3 cm pomiędzy kulkami ponieważ podczas pieczenia nieco się rozpłaszczą i urosną. Wstaw do gorącego piekarnika na 12 minut. Jeśli pieczesz  ciastka partiami, to niewykorzystaną jeszcze część ciasta wstaw do lodówki.
Upieczone ciastka pozostaw 3 -5 minut na blaszce, po czym przełóż delikatnie na kratkę do wystudzenia.

Miłego pieczenia :)

Czekoladowe ciastka

4 komentarze:

  1. Witam,
    Zrobiłam ciasteczka ale niestety całe się rozpadały.. Wie może Pani co zrobiłam źle?

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po komentarzu trudno określić co Pani zrobiła źle, niestety nie było mnie przy tym. Moje ciastka są delikatne, ale nie rozpadają się ani podczas pieczenia, ani podczas serwowania, jedzenia, czy też przechowywania. Trudno mi zatem udzielić Pani porady, ponieważ sama robię tylko to, co podałam w przepisie powyżej i zawsze się udaje :) Być może ciasto wyszło pani zbyt suche, ale wówczas wystarczy dodać nieco więcej śmietany. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Taki słoik z ciasteczkami przydaje się zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste, smaczne i czekoladowe! uwielbiam takie słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)