Francuskie tosty można robić na wiele sposobów, ale mnie najbardziej smakują te z chałki. W naszej piekarni można dostać fantastyczną chałkę z kruszonką, która jest już sama w sobie pyszna, ale najsmaczniejsza jest w formie tostów francuskich - cudownie chrupiąca, pachnąca cynamonem, gorąca, z aksamitnym kremem jogurtowym i konfiturą domowej roboty. Czasami zamiast kremu jogurtowego dodaję bitą śmietanę, zwłaszcza gdy na podwieczorku pojawiają się niespodziewani goście - tak, czy tak, jest pysznie, choć z jogurtem nieco zdrowiej i mniej kalorycznie. Polecam gorąco, na jesienny podwieczorek z dyniowo - jabłkową konfiturą :)
Receptura na 4 porcje:
1 duża chałka
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka rozmącone
1 płaska łyżeczka cynamonu
olej rzepakowy i 1 łyżka masła do smażenia
Chałkę pokrój na plastry grube na ok 2 centymetry ( w Poznaniu mawiamy "skibki"). Mleko wymieszaj z jajkami i cynamonem. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło i na gorącym tłuszczu smaż plastry chałki namoczone w mleczno-jajecznym płynie. Tłuszcz powinien zakrywać pieczywo do połowy grubości. Obsmaż plastry chałki z obu stron na złoty kolor. Gorące wykładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie na talerz.
JOGURTOWY KREM:
350 g jogurtu śródziemnomorskiego (np. greckiego)
cukier puder do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie ze sobą.
DODATKOWO:
ulubiona konfitura
DODATKOWO:
ulubiona konfitura
Najsmaczniejsze jest wówczas, gdy chałka jest ciepła i chrupiąca, a jogurt zimny. Zamiast jogurtu możesz też użyć bitej śmietany, a zamiast konfitury latem - świeżych owoców jagodowych.
tak.słodkiej Francji o poranku.!piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńCóż za zdjęcia... :) A smak tych tostów na pewno cudny. Nawiasem mówiąc, stwierdzam, że co jak co, ale tosty francuskie to najlepszy sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuń