sobota, 7 września 2013

Czekoladowa tarta z jeżynami

To coś na szczególne dni...
Takie dni, jak na przykład teraz, jesienne, rdzawe i szeleszczące. Dni, gdy słońce nadaje wszystkiemu dookoła piękny złoto - miedziany blask, gdy wieczorami i wczesnymi porankami na dworze unosi się lekka wilgotna mgiełka, gdy popołudnie staje się długim wieczorem, kiedy z komody wyciągam grube skarpety i swetry, i kiedy siadam z kubkiem kawy i książką na kanapie. Wiem, że to moja jesień, to jesień, która ma smak czekolady. Tarta z jesiennymi jeżynami, mocno czekoladowym kremem i ciastem, rozpływająca się w ustach, krucha. Zapraszam czekoladowych łasuchów po przepis i życzę przyjemnych jesiennych dni :)

Czekoladowa tarta z jeżynami
Czekoladowa tarta z jeżynami

Jeżeli nie lubisz gorzkiej czekolady, to oczywiście możesz użyć pół na pół z mleczną lub całe nadzienie wykonać z mlecznej czekolady. Dla ozdoby możesz też posypać ciasto posiekanymi orzechami pistacjowymi.


Czekoladowa tarta z jeżynami

Receptura:

CIASTO:
350 g ciastek oreo
100 g masła roztopionego

Ciastka rozkrusz blenderem lub zetrzyj na tarce. Nie usuwaj kremu z oreo, tylko zmiksuj wszystko razem. Gdy z ciastek uzyskasz już drobne okruchy, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wypełnij okruchami spód i brzegi tortownicy o wymiarach ok 21 cm i wstaw do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu podpiecz ciasto przez 10 minut w temperaturze 170*C / 340*F.

NADZIENIE:
200 g ciemnej czekolady (70% kakao)
230 ml śmietany
20 g masła 
3 duże jajka

Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i przełóż do miski. Śmietanę i masło w rondelku doprowadź do wrzenia i od razu wylej na czekoladę. Po chwili, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, energicznie i dokładnie wymieszaj na gładki krem. Teraz dodaj jajka, z osobna lub na raz i mieszaj, aż dokładnie się połączą z czekoladą. Wylej masę na podpieczony spód ciasteczkowy i ponownie wstaw do piekarnika na około pół godziny w tej samej temperaturze, co poprzednio. Upieczone ciasto ostudź i przechowuj w lodówce.

DODATKOWO:
garść jeżyn

Umyte i osuszone owoce ułóż dekoracyjnie na czekoladowej tarcie. 

Miłego weekendu :)

Czekoladowa tarta z jeżynami


11 komentarzy:

  1. Och, jaka ona cudowna, jaka piękna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, palce lizac:) Musze sprobowac!
    Gosia | Kiddie Foodies

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląd nieziemski. Te jeżyny to zaraz po figach jedne z najbardziej fotogenicznych owoców... Nie wspomnę o połączeniu smaków.

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany! :O A już miałam się odchudzać -.- Zaraz lecę po składniki!

    Zapraszam też do siebie: http://aandjcookbook.blogspot.com/

    Pozdrawiam serdecznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Matko i córko! nie powinno się takich zdjęć oglądać.. nie o takiej porze. Może i w ogóle, jeśli nie ma się nic podobnego pod ręką! Zdecydowanie coś, co by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wonderful pictures! I love it!
    Best regards,
    Tatjana

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)