sobota, 7 września 2013

Bakłażan faszerowany


Bakłażan faszerowany
Receptura na 2 porcje:

2 średniej wielkości bakłażany
100 g żółtego startego sera
1/2 szklanki kaszy jaglanej (nie ugotowanej)
250 g mięsa mielonego
1 cebula 
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki pasty pomidorowej
oliwa do smażenia
3/4 szklanki bulionu (wywar drobiowy, warzywny) lub wody
sól i pieprz do smaku
4 małe pomidorki

Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż wydrąż miąższ i posól. Miąższ pokrój w kostkę. 
Mięso mielone podsmaż na oliwie, dodaj obraną i posiekaną drobno cebulę oraz obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się podsmaży dodaj pastę pomidorową i krótko smaż. Podlej mięso bulionem i dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj też pokrojony w kostkę miąższ z bakłażana.. Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż płyn się zredukuje.
Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle na 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej potrzeba 1/2 litra wrzątku, a gotowanie zajmuje około 15 - 20 minut. Do ugotowanej kaszy dodaj mięso usmażone i wszystko dokładnie wymieszaj, a w razie potrzeby dodaj soli i pieprzu. 
Tak przygotowanym farszem wyłóż bakłażanowe łódeczki, które opłucz z soli i osusz papierowym ręcznikiem. Całość posyp startym żółtym serem, a na wierzchu ułóż plasterki pomidorów i wstaw do gorącego piekarnika na pół godziny.
Temperatura pieczenia to 190*C / 374*F.

Smacznego :)

Bakłażan faszerowany

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, nawet mi (niezbyt lubiącej mięso) ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również często przygotowuje faszerowane bakłażany

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)