To ulubiona zupa mojej córki. Świeży kalafior w ogóle bardzo często gości w naszym jadłospisie - choć nie jest akurat moim faworytem, ale zwycięża prawem demokracji :) Kalafior ma delikatny, dość charakterystyczny smak, ale dopiero chorizo nadaje tej zupie charakteru. Tak więc, jeśli jeszcze w tej formie kalafior nie gościł na Twoim stole, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Wspaniale nada się na specjalne okazje i świąteczne obiady, a zimą można wykorzystać do tego kalafior mrożony.
Zupa - krem z kalafiora |
Receptura na 2 porcje:
1 mały kalafior
500 ml bulionu ( wywar warzywny lub drobiowy)
250 ml śmietanki 12 %
sól i biały świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek 2 łyżki
kilka bardzo cienkich plasterków chorizo
Kalafior oczyść, umyj i podziel na mniejsze kwiatki. Twarde części usuń. Przełóż cząstki kalafiora do garnka i zalej bulionem. Gotuj do miękkości, ale nie może być rozgotowany. Kalafior odcedź (wywar pozostaw - nie wylewaj, jeszcze się przyda. Ugotowany kalafior przełóż do blendera, wlej śmietankę i zmiksuj. Dopraw teraz solą i pieprzem do smaku, a w razie potrzeby dolej nieco wywaru od gotowania, by konsystencja była właściwa. Przelej gotowy krem do miseczek, każdą porcję polej łyżką oliwy i uzupełnij trzema bardzo cieniutkimi plasterkami chorizo i gałązką tymianku świeżego. Podawaj na gorąco z grzankami.
W wersji dla wegetarian wystarczy pominąć chorizo :)
Smacznego :)
Bardzo lubię kalafior, więc taki krem zjadłabym z przyjemnością: )
OdpowiedzUsuńTo gorąco polecam - mi smakuje ta zupa, choć za kalafiorem nie przepadam :) Pozdrawiam
Usuńmusi być boska! uwielbiam kalafiorową w każdej postaci :-)
OdpowiedzUsuńZ chorizo jest wspaniała :) Pozdrawiam
UsuńKremy to moje faworyci pośród zup. Wersja z kalafiorem musi być baardzo smakowita...
OdpowiedzUsuńJa doceniłam kremy będąc już dorosłą :) Może dlatego, że wcześniej nie miałam okazji ich spróbować? Pozdrawiam
Usuńmmm, robiłam niedawno krem brokułowy, teraz pora na kalafiora!
OdpowiedzUsuńbrokułowy krem też pychota :) Pozdrawiam
Usuń