poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Sernik kokosowy

Są na świecie ludzie, którzy lubią słodycze, są tacy dla których liczy się głównie mięso, i tacy którzy uwielbiają owoce, większość jednak lubi wszystkiego po trochu. Ale są i tacy, którzy mają swój jeden ulubiony smak i cenią go ponad wszystkie inne. Mój mąż należy właśnie do tych, którzy smak kokosowy wybierają w pierwszej kolejności, jeśli jest wybór. Tak więc podczas spaceru - lody kokosowe, drobna słodka przekąska - bounty, ciasteczka - kokosanki, ... Kokos ponad wszystko. Nie jest trudno więc zrobić mu miłą słodką niespodziankę urodzinową :) Sernik kokosowy bardzo kremowy na kokosowym spodzie.

Sernik kokosowy
To jest przepis na bardzo duży sernik urodzinowy - ok 16 porcji. Jeśli chcesz mniejszy tort, to użyj tortownicy o średnicy ok 20 -21 cm i zmniejsz proporcje masy sernikowej o 25%.

Receptura:

KOKOSOWY SPÓD:
50 g masła
1 duże jajko
75 g cukru drobnego
50 g wiórków kokosowych niesłodzonych
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 -  łyżki mleka kokosowego 
szczypta soli

Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkiem. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, solą i dodaj do masy. Zamieszaj całość łyżką dokładnie. Jeśli masa jest bardzo gęsta (sucha) to dodaj 1 lub 2 łyżki mleka kokosowego (lub zwykłego mleka). Wyłóż ciasto na spód tortownicy o średnicy 24 - 25 cm. Wstaw do gorącego piekarnika na ok 10 - 15 minut, aż się lekko zrumieni.
Temperatura pieczenia to 175*C / 345*F.

SERNIKOWA MASA:
1 kg kremowego serka (Mascarpone, Philadelphia, Delfiko)
300 ml śmietanki kokosowej (lub mleka kokosowego)
400 ml skondensowanego mleka słodzonego
5 dużych jajek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Kremowy serek wymieszaj z mlekiem skondensowanym słodzonym, następnie dodaj śmietankę kokosową i dokładnie wszystko wymieszaj. Jajka rozmąć w miseczce i dodaj do masy serowej razem z ekstraktem waniliowym. Wszystkie składniki dokładnie powinny być wymieszane, tak aby nie było grudek. Teraz masę serową wylej na podpieczony i wystudzony spód kokosowy i wyrównaj powierzchnię. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 30 minut.
Temperatura pieczenia to 160 *C /320*F. 
Na spodzie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki powstającej parze wodnej twój sernik nie zapadnie się i będzie gładki.

WIERZCH:
100 ml śmietany 36% lub podwójnej
200 ml jogurtu śródziemnomorskiego (np. grecki)
2 łyżeczki cukru pudru

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą łyżką. Krem wylej na wierzch sernika, gdy zakończy się czas pieczenia i ponownie zapiekaj ok 10 minut w tej samej temperaturze. 

Po upieczeniu sernik pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Studź ciasto przy ledwie uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Udanego tygodnia ;)

14 komentarzy:

  1. Świetny sernik! Z kokosem musi smakować niebiańsko. Zapraszam do udziału w sernikowej akcji na Durszlaku, którą organizuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny! też piełam wczoraj sernik ale (czy?)kiedy, doczeka posta to nie wiem:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny. Zjadłabym taki z przyjemnością: )

    OdpowiedzUsuń
  4. już mam ochotę zrobić... wygląda tak zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fotogeniczny i taki...pysznie kokosowy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja akurat jestem umiarkowanie kokosowa, ale przyznaję, że sernik wyszedł Ci obłędny...!

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Robiłam w czasie świąt. Jest doskonały! Polecam wszystkim. :)

      Usuń
  8. Ja chyba jestem z tych co uwielbiają słodycze ;) Kokos z białą czekoladą to najbardziej :) Tu nie ma białej czekolady , ale jest kokos :D

    OdpowiedzUsuń
  9. a którego serka najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej użyć gęstego, kremowego serka :) W Wielkopolsce mamy świetne czarnkowskie sery (Juliko), może być też Delfiko. Pozostałe też są dobre, ale sprzedawane w mniejszych opakowaniach, co przedkłada się na większe koszty. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Witam.Mleko kokosowe cala puszka z woda, czy tylko ta czesc biala? (po odstaniu w lodowce wytraca sie ,scala czesc kokosowa,a woda zostaje na dole)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      ja dodaję całą puszkę, ale śmietanka kokosowa jest nieco gęstsza, podobnie dobrej jakości mleko kokosowe nie ma dużo wody. Jeżeli masz wątpliwości, że sernik mógłby być zbyt rzadki, to dodaj tylko gęstą i intensywnie kokosową zawartość puszki, a jeśli masa wyda Ci się zbyt mało kremowa, to zawsze można dodać odrobinę słodkiej śmietanki 30%.
      Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)