Są na świecie ludzie, którzy lubią słodycze, są tacy dla których liczy się głównie mięso, i tacy którzy uwielbiają owoce, większość jednak lubi wszystkiego po trochu. Ale są i tacy, którzy mają swój jeden ulubiony smak i cenią go ponad wszystkie inne. Mój mąż należy właśnie do tych, którzy smak kokosowy wybierają w pierwszej kolejności, jeśli jest wybór. Tak więc podczas spaceru - lody kokosowe, drobna słodka przekąska - bounty, ciasteczka - kokosanki, ... Kokos ponad wszystko. Nie jest trudno więc zrobić mu miłą słodką niespodziankę urodzinową :) Sernik kokosowy bardzo kremowy na kokosowym spodzie.
Sernik kokosowy |
To jest przepis na bardzo duży sernik urodzinowy - ok 16 porcji. Jeśli chcesz mniejszy tort, to użyj tortownicy o średnicy ok 20 -21 cm i zmniejsz proporcje masy sernikowej o 25%.
Receptura:
KOKOSOWY SPÓD:
50 g masła
1 duże jajko
75 g cukru drobnego
50 g wiórków kokosowych niesłodzonych
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 - łyżki mleka kokosowego
szczypta soli
1 duże jajko
75 g cukru drobnego
50 g wiórków kokosowych niesłodzonych
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 - łyżki mleka kokosowego
szczypta soli
Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkiem. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, solą i dodaj do masy. Zamieszaj całość łyżką dokładnie. Jeśli masa jest bardzo gęsta (sucha) to dodaj 1 lub 2 łyżki mleka kokosowego (lub zwykłego mleka). Wyłóż ciasto na spód tortownicy o średnicy 24 - 25 cm. Wstaw do gorącego piekarnika na ok 10 - 15 minut, aż się lekko zrumieni.
Temperatura pieczenia to 175*C / 345*F.
SERNIKOWA MASA:
1 kg kremowego serka (Mascarpone, Philadelphia, Delfiko)
300 ml śmietanki kokosowej (lub mleka kokosowego)
400 ml skondensowanego mleka słodzonego
5 dużych jajek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
300 ml śmietanki kokosowej (lub mleka kokosowego)
400 ml skondensowanego mleka słodzonego
5 dużych jajek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Kremowy serek wymieszaj z mlekiem skondensowanym słodzonym, następnie dodaj śmietankę kokosową i dokładnie wszystko wymieszaj. Jajka rozmąć w miseczce i dodaj do masy serowej razem z ekstraktem waniliowym. Wszystkie składniki dokładnie powinny być wymieszane, tak aby nie było grudek. Teraz masę serową wylej na podpieczony i wystudzony spód kokosowy i wyrównaj powierzchnię. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 30 minut.
Temperatura pieczenia to 160 *C /320*F.
Na spodzie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki powstającej parze wodnej twój sernik nie zapadnie się i będzie gładki.
WIERZCH:
100 ml śmietany 36% lub podwójnej
200 ml jogurtu śródziemnomorskiego (np. grecki)
2 łyżeczki cukru pudru
200 ml jogurtu śródziemnomorskiego (np. grecki)
2 łyżeczki cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą łyżką. Krem wylej na wierzch sernika, gdy zakończy się czas pieczenia i ponownie zapiekaj ok 10 minut w tej samej temperaturze.
Po upieczeniu sernik pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Studź ciasto przy ledwie uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Udanego tygodnia ;)
Świetny sernik! Z kokosem musi smakować niebiańsko. Zapraszam do udziału w sernikowej akcji na Durszlaku, którą organizuję
OdpowiedzUsuńRewelacyjny sernik:)
OdpowiedzUsuńŚwietny! też piełam wczoraj sernik ale (czy?)kiedy, doczeka posta to nie wiem:D
OdpowiedzUsuńPiękny. Zjadłabym taki z przyjemnością: )
OdpowiedzUsuńjuż mam ochotę zrobić... wygląda tak zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fotogeniczny i taki...pysznie kokosowy:)
OdpowiedzUsuńJa akurat jestem umiarkowanie kokosowa, ale przyznaję, że sernik wyszedł Ci obłędny...!
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :))
OdpowiedzUsuńRobiłam w czasie świąt. Jest doskonały! Polecam wszystkim. :)
UsuńJa chyba jestem z tych co uwielbiają słodycze ;) Kokos z białą czekoladą to najbardziej :) Tu nie ma białej czekolady , ale jest kokos :D
OdpowiedzUsuńa którego serka najlepiej użyć?
OdpowiedzUsuńNajlepiej użyć gęstego, kremowego serka :) W Wielkopolsce mamy świetne czarnkowskie sery (Juliko), może być też Delfiko. Pozostałe też są dobre, ale sprzedawane w mniejszych opakowaniach, co przedkłada się na większe koszty. Pozdrawiam :)
UsuńWitam.Mleko kokosowe cala puszka z woda, czy tylko ta czesc biala? (po odstaniu w lodowce wytraca sie ,scala czesc kokosowa,a woda zostaje na dole)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitaj,
Usuńja dodaję całą puszkę, ale śmietanka kokosowa jest nieco gęstsza, podobnie dobrej jakości mleko kokosowe nie ma dużo wody. Jeżeli masz wątpliwości, że sernik mógłby być zbyt rzadki, to dodaj tylko gęstą i intensywnie kokosową zawartość puszki, a jeśli masa wyda Ci się zbyt mało kremowa, to zawsze można dodać odrobinę słodkiej śmietanki 30%.
Pozdrawiam