poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Sernik kokosowy

Są na świecie ludzie, którzy lubią słodycze, są tacy dla których liczy się głównie mięso, i tacy którzy uwielbiają owoce, większość jednak lubi wszystkiego po trochu. Ale są i tacy, którzy mają swój jeden ulubiony smak i cenią go ponad wszystkie inne. Mój mąż należy właśnie do tych, którzy smak kokosowy wybierają w pierwszej kolejności, jeśli jest wybór. Tak więc podczas spaceru - lody kokosowe, drobna słodka przekąska - bounty, ciasteczka - kokosanki, ... Kokos ponad wszystko. Nie jest trudno więc zrobić mu miłą słodką niespodziankę urodzinową :) Sernik kokosowy bardzo kremowy na kokosowym spodzie.

Sernik kokosowy
To jest przepis na bardzo duży sernik urodzinowy - ok 16 porcji. Jeśli chcesz mniejszy tort, to użyj tortownicy o średnicy ok 20 -21 cm i zmniejsz proporcje masy sernikowej o 25%.

Receptura:

KOKOSOWY SPÓD:
50 g masła
1 duże jajko
75 g cukru drobnego
50 g wiórków kokosowych niesłodzonych
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 -  łyżki mleka kokosowego 
szczypta soli

Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkiem. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, solą i dodaj do masy. Zamieszaj całość łyżką dokładnie. Jeśli masa jest bardzo gęsta (sucha) to dodaj 1 lub 2 łyżki mleka kokosowego (lub zwykłego mleka). Wyłóż ciasto na spód tortownicy o średnicy 24 - 25 cm. Wstaw do gorącego piekarnika na ok 10 - 15 minut, aż się lekko zrumieni.
Temperatura pieczenia to 175*C / 345*F.

SERNIKOWA MASA:
1 kg kremowego serka (Mascarpone, Philadelphia, Delfiko)
300 ml śmietanki kokosowej (lub mleka kokosowego)
400 ml skondensowanego mleka słodzonego
5 dużych jajek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Kremowy serek wymieszaj z mlekiem skondensowanym słodzonym, następnie dodaj śmietankę kokosową i dokładnie wszystko wymieszaj. Jajka rozmąć w miseczce i dodaj do masy serowej razem z ekstraktem waniliowym. Wszystkie składniki dokładnie powinny być wymieszane, tak aby nie było grudek. Teraz masę serową wylej na podpieczony i wystudzony spód kokosowy i wyrównaj powierzchnię. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 30 minut.
Temperatura pieczenia to 160 *C /320*F. 
Na spodzie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki powstającej parze wodnej twój sernik nie zapadnie się i będzie gładki.

WIERZCH:
100 ml śmietany 36% lub podwójnej
200 ml jogurtu śródziemnomorskiego (np. grecki)
2 łyżeczki cukru pudru

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą łyżką. Krem wylej na wierzch sernika, gdy zakończy się czas pieczenia i ponownie zapiekaj ok 10 minut w tej samej temperaturze. 

Po upieczeniu sernik pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Studź ciasto przy ledwie uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Udanego tygodnia ;)

12 komentarzy:

  1. Świetny sernik! Z kokosem musi smakować niebiańsko. Zapraszam do udziału w sernikowej akcji na Durszlaku, którą organizuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny! też piełam wczoraj sernik ale (czy?)kiedy, doczeka posta to nie wiem:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny. Zjadłabym taki z przyjemnością: )

    OdpowiedzUsuń
  4. już mam ochotę zrobić... wygląda tak zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fotogeniczny i taki...pysznie kokosowy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja akurat jestem umiarkowanie kokosowa, ale przyznaję, że sernik wyszedł Ci obłędny...!

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Robiłam w czasie świąt. Jest doskonały! Polecam wszystkim. :)

      Usuń
  8. Ja chyba jestem z tych co uwielbiają słodycze ;) Kokos z białą czekoladą to najbardziej :) Tu nie ma białej czekolady , ale jest kokos :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Najlepiej użyć gęstego, kremowego serka :) W Wielkopolsce mamy świetne czarnkowskie sery (Juliko), może być też Delfiko. Pozostałe też są dobre, ale sprzedawane w mniejszych opakowaniach, co przedkłada się na większe koszty. Pozdrawiam :)

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)