wtorek, 6 sierpnia 2013

Mrożona herbata z miętą i cytryną

Uwielbiam szybkość z jaką można przygotować ten niezwykle orzeźwiający napój w upalny dzień. I uwielbiam jego cudowne orzeźwienie :)  Dzisiaj słupek rtęci na termometrze wskazywał okolice 40*C, więc herbata mrożona ratowała nam życie. Zawsze warto mieć pod ręką również cytrynę i świeżą miętę, wówczas herbata skutecznie gasi pragnienie. 

Mrożona herbata z miętą i cytryną
Receptura n 2 litry:

Zaparz w niewielkiej ilości wody swoją ulubioną herbatę 3 - 7 torebek (czerwona, zielona lub czarna).  Do naparu dolej zimnej filtrowanej lub mineralnej wody do 2 litrów. Teraz dodaj sok z 4 świeżych cytryn i dosłódź miodem lub cukrem do smaku. Do szklanek włóż po kilka kostek lodu, plasterek świeżej cytryny i gałązkę świeżej mięty. Gotowe :)

Życzę orzeźwiającego popołudnia :)

Mrożona herbata z miętą i cytryną

6 komentarzy:

  1. Stary sprawdzony sposób na upał! Nawet od samego patrzenia na fotki zrobiło się ciutkę chłodniej... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Święte słowa! Herbata jak znalazł na upały, my dzisiaj chłodziliśmy się orzeźwiającym koktajlem na bazie herbaty:-) Jutro wrzucimy przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sięgam po Twoją szklaneczkę :)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)