Tartaletki z czarnym oreo spodem, kremem z białej czekolady. Gdyby nie orzeźwiające smakowo i ożywiające wizualnie owoce jagodowe, to nie wiem, czy goście pochłonęliby je w oka mgnieniu, choć zapewniają, że tak :) Tym, którzy nie smakowali jeszcze takiego połączenia, gorąco polecam - fuzja niezwykle udana i idealna na letni podwieczorek, nie za słodka. Co ważne ciastka te wykonamy w około 30 minut, bez pieczenia :)
Receptura na 8 sztuk:
CIASTO:
350 g ciasteczek Oreo (32 sztuki - 2 kartoniki)
100 g masła rozpuszczonego
350 g ciasteczek Oreo (32 sztuki - 2 kartoniki)
100 g masła rozpuszczonego
Ciasteczka oreo zmiksuj w blenderze na bardzo drobne okruchy. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Wypełnij 4 duże tartaletki o średnicy 10 cm, lub 8 foremek o średnicy 5 cm.Wstaw do lodówki, aby stwardniały.
KREM:
1 szklanka śmietany kremówki
100 g białej czekolady
100 g białej czekolady
I sposób przygotowania kremu:
Czekoladę rozpuść. Śmietanę ubij na sztywno. Do ubitej śmietany dodaj czekoladę i krótko zmiksuj aż się połączy na gładki krem.
II sposób przygotowania kremu:
Śmietanę zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Dodaj pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, a później wstaw do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową ubij mikserem na sztywno.
Zaletą pierwszej metody jest oszczędność czasu i pracy, ale jeśli obawiasz się grudek czekolady w śmietanie, to polecam metodę drugą.
Przygotowanym kremem wypełnij kremem tartaletki i ponownie wstaw do lodówki.
DODATKOWO:
garść malin i garść borówek
Ułóż owoce na lekko schłodzonych tarteletkach z kremem i jeśli nie będą zjedzone od razu, to najlepiej przechowywać je w lodówce :)
Możesz zrobić z samymi malinami lub tylko z borówkami, albo tak jak u mnie wymieszane.
Miłego wieczoru :)
Swietny pomysl na szybki deser.No i polaczenie owoców z biala czekolada ,oreo,brzmi swietnie.Musze spróbowac:)Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńPs.Cudne fotki.
Ciastka są świetne i bardzo smaczne, oreo pasuje idealnie ;) Pozdrawiam
UsuńPrzepiękne. Spody z oreo zawsze są bardzo efektowne, mają świetny kolor: )
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Czarne ciasto wygląda niesamowicie i podkreśla wszystkie pozostałe dodatki, a do tego świetnie smakuje :) Pozdrawiam
UsuńLubię takie zestawienie kolorów na talerzu, wygląda tak elegancko :) A jeszcze w formie takich pysznych tartaletek to już w ogóle cudo! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam już te ciastka drugi raz i właściwie muszę przyznać, że choć przygotowanie ich trwa chwilkę, to faktycznie robią wrażenie na gościach i nie rozczarowują po pierwszym kęsie ;) Pozdrawiam
UsuńFantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńCudne! I jeszcze ten spód z ciasteczek <3
OdpowiedzUsuńTen spód najfajniejszy :) Pozdrawiam
UsuńMożna użyć np. mlecznej czekolady zamiast białej? Jeżeli tak, to w jakiej proporcji? Takiej samej?
OdpowiedzUsuńtak, oczywiście można :) Każda czekolada ma inną ilość cukru, i w związku z tym jeśli przyjmiemy, że na każde 250 ml śmietany kremówki przypada 100-120g czekolady, to należy uzupełnić ilość cukru. Ponieważ czekolada biała jest najsłodsza, to nie ma potrzeby dodatkowo dosładzać kremu, natomiast do bitej śmietany z mleczną czekoladą dodaję 1-2 łyżeczki cukru pudru, a do gorzkiej 2-3 (biorąc pod uwagę również kwaskowatość zastosowanych owoców). Mam nadzieje, ze byłam pomocna :) Pozdrawiam
Usuń