niedziela, 18 sierpnia 2013

Czekoladowe tartaletki z malinami i borówkami

Tartaletki z czarnym oreo spodem, kremem z białej czekolady. Gdyby nie orzeźwiające smakowo i ożywiające wizualnie owoce jagodowe, to nie wiem, czy goście pochłonęliby je w oka mgnieniu, choć zapewniają, że tak :)  Tym, którzy nie smakowali jeszcze takiego połączenia, gorąco polecam - fuzja niezwykle udana i idealna na letni podwieczorek, nie za słodka. Co ważne ciastka te wykonamy w około 30 minut, bez pieczenia :)

Czekoladowe tartaletki z malinami i borówkami

Receptura na 8 sztuk:

CIASTO:
350 g ciasteczek Oreo (32 sztuki - 2 kartoniki)
100 g masła rozpuszczonego

Ciasteczka oreo zmiksuj w blenderze na bardzo drobne okruchy. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Wypełnij 4 duże tartaletki o średnicy 10 cm, lub 8 foremek o średnicy 5 cm.Wstaw do lodówki, aby stwardniały.

KREM:
1 szklanka śmietany kremówki
100 g białej czekolady

I sposób przygotowania kremu:
Czekoladę rozpuść. Śmietanę ubij na sztywno. Do ubitej śmietany dodaj czekoladę i krótko zmiksuj aż się połączy na gładki krem.

II sposób przygotowania kremu:
Śmietanę zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Dodaj pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, a później wstaw do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową ubij mikserem na sztywno.

Zaletą pierwszej metody jest oszczędność czasu i pracy, ale jeśli obawiasz się grudek czekolady w śmietanie, to polecam metodę drugą.

Przygotowanym kremem wypełnij kremem tartaletki i ponownie wstaw do lodówki.

DODATKOWO:
garść malin i garść borówek

Ułóż owoce na lekko schłodzonych tarteletkach z kremem i jeśli nie będą zjedzone od razu, to najlepiej przechowywać je w lodówce :)
Możesz zrobić z samymi malinami lub tylko z borówkami, albo tak jak u mnie wymieszane.

Miłego wieczoru :)

Czekoladowe tartaletki z malinami i borówkami




12 komentarzy:

  1. Swietny pomysl na szybki deser.No i polaczenie owoców z biala czekolada ,oreo,brzmi swietnie.Musze spróbowac:)Dziekuje za przepis.
    Ps.Cudne fotki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciastka są świetne i bardzo smaczne, oreo pasuje idealnie ;) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Przepiękne. Spody z oreo zawsze są bardzo efektowne, mają świetny kolor: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Czarne ciasto wygląda niesamowicie i podkreśla wszystkie pozostałe dodatki, a do tego świetnie smakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Lubię takie zestawienie kolorów na talerzu, wygląda tak elegancko :) A jeszcze w formie takich pysznych tartaletek to już w ogóle cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam już te ciastka drugi raz i właściwie muszę przyznać, że choć przygotowanie ich trwa chwilkę, to faktycznie robią wrażenie na gościach i nie rozczarowują po pierwszym kęsie ;) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Cudne! I jeszcze ten spód z ciasteczek <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Można użyć np. mlecznej czekolady zamiast białej? Jeżeli tak, to w jakiej proporcji? Takiej samej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, oczywiście można :) Każda czekolada ma inną ilość cukru, i w związku z tym jeśli przyjmiemy, że na każde 250 ml śmietany kremówki przypada 100-120g czekolady, to należy uzupełnić ilość cukru. Ponieważ czekolada biała jest najsłodsza, to nie ma potrzeby dodatkowo dosładzać kremu, natomiast do bitej śmietany z mleczną czekoladą dodaję 1-2 łyżeczki cukru pudru, a do gorzkiej 2-3 (biorąc pod uwagę również kwaskowatość zastosowanych owoców). Mam nadzieje, ze byłam pomocna :) Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)