Truskawkowe Semifreddo |
Receptura:
2 żółtka
1 jajko
125 g cukru pudru
125 g truskawek
200 ml śmietany 36% lub podwójnej
2 łyżeczki likieru waniliowego (lub innego ulubionego likieru, np. Amaretto, Limoncello)
Żółtka i jajko ubij z cukrem na jasny i puszysty krem (powinien podwoić objętość). Truskawki umyj, osusz, wytnij szypułki i poduś dokładnie widelcem lub użyj blendera. Na samym końcu śmietanę ubij na sztywno i dodaj ubitych żółtek i jajka. Delikatnie wymieszaj jajka, śmietanę, a na końcu truskawki. Formę keksową wyłożoną folią spożywczą lub plastikowy
pojemnik wypełnij kremem i wstaw do zamrażalki na kilka godzin,
najlepiej całą noc, ale minimum 4 - 5 godzin.
Miłego podwieczorku :)
Truskawkowe Semifreddo |
Ale mi narobiłaś ochoty! Od dawna chodzi za mną truskawkowe semifreddo :)
OdpowiedzUsuńPora czym prędzej zrobić, bo to już koniec sezonu truskawkowego :) Pozdrawiam
UsuńA u nas truskawek juz jak na lekarstwo :(. Prze-pyszne to semifreddo!
OdpowiedzUsuńTo już moje ostatnie świeże truskawki były w tym sezonie :) Pozdrawiam
UsuńNa zakończenie sezonu idealne. Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :) Pozdrawiam
UsuńMoże to wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam semifreddo, Twoje wygląda tak zachęcająco, że musze się skusić:-)
OdpowiedzUsuńTo wspaniała alternatywa dla wszystkich kochających domowe kremowe lody i nie posiadających maszynki, ale(!) z alkoholem tylko dla dorosłych :) Pozdrawiam
Usuń