poniedziałek, 15 lipca 2013

Truskawkowe Semifreddo


Truskawkowe Semifreddo

Receptura:
2 żółtka
1 jajko
125 g cukru pudru
125 g truskawek
200 ml śmietany 36% lub podwójnej
2 łyżeczki likieru waniliowego (lub innego ulubionego likieru, np. Amaretto, Limoncello)

Żółtka i jajko ubij z cukrem na jasny i puszysty krem (powinien podwoić objętość). Truskawki umyj, osusz, wytnij szypułki i poduś dokładnie widelcem lub użyj blendera. Na samym końcu śmietanę ubij na sztywno i dodaj ubitych żółtek i jajka. Delikatnie wymieszaj jajka, śmietanę, a na końcu truskawki. Formę keksową wyłożoną folią spożywczą lub plastikowy pojemnik wypełnij kremem i wstaw do zamrażalki na kilka godzin, najlepiej całą noc, ale minimum 4 - 5 godzin.

Miłego podwieczorku :)

Truskawkowe Semifreddo





8 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś ochoty! Od dawna chodzi za mną truskawkowe semifreddo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pora czym prędzej zrobić, bo to już koniec sezonu truskawkowego :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. A u nas truskawek juz jak na lekarstwo :(. Prze-pyszne to semifreddo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już moje ostatnie świeże truskawki były w tym sezonie :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Na zakończenie sezonu idealne. Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Może to wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam semifreddo, Twoje wygląda tak zachęcająco, że musze się skusić:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniała alternatywa dla wszystkich kochających domowe kremowe lody i nie posiadających maszynki, ale(!) z alkoholem tylko dla dorosłych :) Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)