sobota, 13 lipca 2013

Truskawki Romanoff


Truskawki Romanoff


Receptura na 2 pucharki:
400 g truskawek
1 łyżeczka drobnego cukru
1 łyżka Cointreau
150 ml śmietany kremówki  + 2 łyżeczki cukru pudru

Oczyszczone i osuszone truskawki podziel na dwie części. Jedną część pokrój na ćwiartki i przełóż do miski. W filiżance wymieszaj Cointreau z cukrem i zalej pokrojone truskawki. Odstaw przykryte folią spożywczą do lodówki na ok 1 godzinę. Drugą część truskawek poduś dobrze widelcem. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodaj pogniecione truskawki i delikatnie wymieszaj. Teraz wyjmij z lodówki pokrojone truskawki, przełóż je do dwóch pucharków i przykryj bitą śmietaną wymieszaną z poduszonymi truskawkami. Najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu, ale bez problemu można przygotować na godzinę przed podaniem.

Przyjemnego wieczoru :)

Truskawki Romanoff

8 komentarzy:

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)