Dzisiaj była tarta z kremem czekoladowym i malinami. Trochę trzeba wysiłku i czasu, żeby przygotować ciasto i krem oraz na nadziewanie malin porzeczkowymi kulkami, ale obiecuję, że efekt będzie wart każdej minuty Twojego zaangażowania. Do pracy nie potrzeba ani miksera, ani robota kuchennego - łyżka w zupełności wystarczy, a osoby które zaprosisz na podwieczorek będą pod wrażeniem. Zapraszam po przepis :)
Tarta czekoladowa z malinami |
Receptura:
CIASTO:
1 i 1/4 szklanki (175 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
ok 110 - 115 g masła schłodzonego (4 oz)
1/4 szklanki zimnej wody (opcjonalnie)
Włącz piekarnik, a temperaturę ustaw na 225*C / 435*F.
Przygotuj ciasto rozcierając wszystkie
składniki pomiędzy palcami, tak
aby masło połączyło się z resztą. Jeśli wyrobione ciasto nie jest
zwarte, to dolej trochę zimnej wody (1 - 3 łyżki) i dalej wyrabiaj.
Ważne, żeby zrobić ciasto dość szybko i sprawnie. Kulę ciasta owiń w
folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto
rozwałkuj na spód i brzeg formy. Przygotowanym ciastem wyłóż formę o
średnicy 23 cm. Nakłuj widelcem spód w kilku miejscach, przykryj
papierem do pieczenia i wysyp kulkami, lub ryżem, lub grochem. Wstaw do
gorącego piekarnika na 10 minut. Później zdejmij pergamin z wypełnieniem
i piecz jeszcze przez 20 minut.
KREM:
150 g masła
150 g czekolady gorzkiej
2 żółtka
2 ubite na pianę białka z 2 łyżeczkami cukru pudru
250 g świeżych dużych malin
100 g świeżych porzeczek czerwonych
orzechy pistacjowe do dekoracji (ok 25 g)
100 g świeżych porzeczek czerwonych
orzechy pistacjowe do dekoracji (ok 25 g)
Masło rozpuść razem z czekoladą w rondelku, albo mikrofali. Wystudź. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż do masy ubite białka i energicznie wymieszaj aż masa będzie gładka. Tak przygotowany krem rozsmaruj równomiernie na upieczonym i wystudzonym cieście, a na wierzchu ułóż świeże maliny z porzeczkami i posiekanymi orzechami.
Tartę trzeba chłodzić minimum 1 godzinę.
Wspaniałe ciasto, wygląda obłędnie i mam nadzieję, że smakuje jeszcze lepiej:-)
OdpowiedzUsuńSmakuje super :) Pozdrawiam
Usuńpiękna:)
OdpowiedzUsuńPięknie przybrana :)
OdpowiedzUsuńJaka śliczna ta tarta.
OdpowiedzUsuńTo połączenie smaków które uwielbiam, porzeczki ślicznie się zatopiły w malinach :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję - smaki świetnie się uzupełniają :) Pozdrawiam
Usuńoj po zdjęciu widać, że warto poświęcić czas! <3
OdpowiedzUsuńOj tak, warto :) Pozdrawiam
Usuń