niedziela, 14 lipca 2013

Śmietankowe ciasto z truskawkami

Kiedy byłam małą dziewczynką, to latem babcia z dziadkiem zabierali mnie i mojego młodszego brata na wycieczki do lasu, lub na ogród. Spacer w poszukiwaniu malin, jagód, poziomek i truskawek kończył się zwykle z uśmiechniętą i umorusaną sokiem buzią oraz pustymi wiaderkami :) Niemniej jednak, cel został osiągnięty, a smak tych nagrzanych słońcem i zrywanych prosto z krzaka owoców stanowi jedno z piękniejszych wspomnień. Nadal uwielbiam truskawki, maliny, jagody i poziomki. Dzisiaj proponuje ciasto śmietanowe z zatopionymi weń truskawkami, ale każde z owoców jagodowych nie tylko będzie się pięknie prezentować w cieście, ale i pysznie smakować. Jeśli macie dwie garście świeżych owoców, to zapraszam na niesamowicie prosty i pyszny podwieczorek, który u mnie pojawia się bardzo często z lodami lub bitą śmietaną, a dzisiaj z waniliowym sosem.

Śmietankowe ciasto z truskawkami

Receptura:

100 g masła roztopionego
2 duże jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki ubitej
1/2 szklanki cukru pudru brązowego
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki soli

2 szklanki owoców jagodowych

Przygotowanie tego ciasta należy zdecydowanie do jednych z najłatwiejszych. Wszystko, z wyjątkiem owoców, wymieszaj w misce drewnianą łyżką, pamiętając, że płynne składniki najpierw razem, a później do nich przesiane sypkie produkty. Tak przygotowane ciasto przelej do natłuszczonej formy o średnicy 23 cm. Oczyszczone owoce ułóż na wierzchu ciasta. Większe owoce możesz przekroić na pół.  Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut i gotowe. 
Temperatura pieczenia to 190*C / 375*F.

Dodatkowo możesz podawać do ciasta lody śmietankowe, waniliowe, bitą śmietanę, lub sos waniliowy, ale nie jest to obowiązkowe.

Sos waniliowy możesz łatwo przygotować gotując na wolnym ogniu 1 i 1/2 szklanki mleka, 3 łyżeczki cukry, nasiona z 1 laski wanilii, 1 łyżeczkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. 

Miłego dnia życzę :)

Śmietankowe ciasto z truskawkami


6 komentarzy:

  1. Świetne ciasto! Piekę bardzo podobne.
    Miłego wieczoru! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I Twoje podziwiam - bardzo smakowite :) Sezon sprzyja pieczeniu takich ciast, świetnie sprawdzają się na co dzień i podczas niedzielnego podwieczorku :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. I am inspired! I loved this cake recipe....anything with strawberries is yum...and this is gorgeous too!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks :) I love strawberries, so are You. Nice to meet You Purabi, and welcome to my kitchen :)

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)