Jak niewiele czasem do szczęścia potrzeba... Każdy chyba o tym się przekonał. Nieodmiennie zaskakuje mnie fakt, że czasem są to naprawdę drobiazgi. Mam nadzieję, że takich niespodziewanych radosnych drobiazgów życie przyniesie mi jeszcze wiele, czego również i Tobie życzę.
Tymczasem dzisiaj podwieczorek w zacnym gronie, i na tą okazję upiekłam sernik z porzeczkami, pyszny i delikatny. Zapraszam na przepis.
Sernik porzeczkowy |
Receptura:
Temperatura pieczenia 175*C / 345*F.
CIASTO:
250 g herbatników maślanych pokruszonych
150 g masła niesolonego roztopionego
MASA SEROWA:
500 g kremowego serka (np. mascarpone)
500 g porzeczek czerwonych
150 g cukru
2 jajka
50 ml śmietany kremówki
50 g masła niesolonego roztopionego i wystudzonego
2 łyżki mąki pszennej
Deser gotowy :) Smacznego :)
Temperatura pieczenia 175*C / 345*F.
CIASTO:
250 g herbatników maślanych pokruszonych
150 g masła niesolonego roztopionego
Wymieszaj herbatniki drobno pokruszone z roztopionym i wystudzonym masłem. Tak przygotowane ciasto wyłóż na okrągłą formę z wyjmowanym dnem, o średnicy ok 22 cm. Okruchów wystarczy na pokrycie dna i brzegów. Teraz wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA:
500 g kremowego serka (np. mascarpone)
500 g porzeczek czerwonych
150 g cukru
2 jajka
50 ml śmietany kremówki
50 g masła niesolonego roztopionego i wystudzonego
2 łyżki mąki pszennej
Porzeczki opłucz, oczyść i osusz. Pozostałe składniki dobrze ze sobą wymieszaj łyżką i na końcu dodaj porzeczki. Teraz masę rozłóż na wcześniej przygotowanym cieście z herbatników i wyrównaj wierzch. Wstaw do gorącego piekarnika na 1 godzinę i 15 minut. Jeśli po włożeniu wykałaczki uznasz, że sernik potrzebuje jeszcze kilku minut, to pozostaw go w gorącym piekarniku na nieco dłużej.
Deser gotowy :) Smacznego :)
Sernik porzeczkowy |
osobiście nie przepadam za czerwoną porzeczką, ale sernik wygląda bajecznie :-)
OdpowiedzUsuńJa też raczej nie zajadam się porzeczką "prosto z krzaczka", ale w serniku, sorbecie czy galaretce porzeczka jest pyszna :) Dziękuję i pozdrawiam
UsuńObłędne rzeczy tu nam serwujesz, żałuję że nie załapię się choć na kawałeczek w realu:))
OdpowiedzUsuńChętnie bym przesłała kawałek :) Pozdrawiam
UsuńPrzepiękny! Uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo mi miło ;) Pozdrawiam
Usuńserniki to najlepsze ciasta! nawet niezbyt lubiana przeze mnie czerwona porzeczka musi w nim pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńMasz absolutną rację :) Pozdrawiam
UsuńNigdy w zyciu nie slyszalam o serniku z porzeczkami, ale bede go robic niech tylko dojade do Polski:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie:) I te przepiękne zdjęcia...:)
OdpowiedzUsuńMusi rewelacyjnie smakować:)!
OdpowiedzUsuńAleksandro K - ja też wcześniej nie spotkałam się z pieczeniem sernika z porzeczkami dopóki sama nie zrobiłam. Okazał się smaczny, lekko kwaskowy i ciekawy w formie, oraz budzący zainteresowanie wszystkich członków rodziny, którzy dziś wpadli na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńmadlene17 - dziękuję :) Miło mi bardzo :)
ugotujmyto.pl - nam bardzo smakował, ale najlepiej, jak każdy sam oceni :)
Dziękuję Wam bardzo za odwiedziny i miłe słowa :) Pozdrawiam
No coś pieknego po prostu, taki serniczek! Mniam, mniam, mniam!!!!
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam porzeczki a w takim wydaniu sernikowym bardzoooo :) Pięknie się prezentuje :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń