wtorek, 16 lipca 2013

Sernik porzeczkowy

Jak niewiele czasem do szczęścia potrzeba... Każdy chyba o tym się przekonał. Nieodmiennie zaskakuje mnie fakt, że czasem są to naprawdę drobiazgi. Mam nadzieję, że takich niespodziewanych radosnych drobiazgów życie przyniesie mi jeszcze wiele, czego również i Tobie życzę. 
Tymczasem dzisiaj podwieczorek w zacnym gronie, i na tą okazję upiekłam sernik z porzeczkami, pyszny i delikatny. Zapraszam na przepis.

Sernik porzeczkowy
Receptura:

Temperatura pieczenia 175*C / 345*F.

CIASTO:
250 g herbatników maślanych pokruszonych
150 g masła niesolonego roztopionego

Wymieszaj herbatniki drobno pokruszone z roztopionym i wystudzonym masłem. Tak przygotowane ciasto wyłóż na okrągłą formę z wyjmowanym dnem, o średnicy ok 22 cm. Okruchów wystarczy na pokrycie dna i brzegów. Teraz wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

MASA SEROWA:
500 g kremowego serka (np. mascarpone)
500 g porzeczek czerwonych
150 g cukru
2 jajka
50 ml śmietany kremówki

50 g masła niesolonego roztopionego i wystudzonego
2 łyżki mąki pszennej

Porzeczki opłucz, oczyść i osusz. Pozostałe składniki dobrze ze sobą wymieszaj łyżką i na końcu dodaj porzeczki. Teraz masę rozłóż na wcześniej przygotowanym cieście z herbatników i wyrównaj wierzch. Wstaw do gorącego piekarnika na 1 godzinę i 15 minut. Jeśli po włożeniu wykałaczki uznasz, że sernik potrzebuje jeszcze kilku minut, to pozostaw go w gorącym piekarniku na nieco dłużej.

Deser gotowy :) Smacznego :)

Sernik porzeczkowy

15 komentarzy:

  1. osobiście nie przepadam za czerwoną porzeczką, ale sernik wygląda bajecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też raczej nie zajadam się porzeczką "prosto z krzaczka", ale w serniku, sorbecie czy galaretce porzeczka jest pyszna :) Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  2. Obłędne rzeczy tu nam serwujesz, żałuję że nie załapię się choć na kawałeczek w realu:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny! Uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. serniki to najlepsze ciasta! nawet niezbyt lubiana przeze mnie czerwona porzeczka musi w nim pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy w zyciu nie slyszalam o serniku z porzeczkami, ale bede go robic niech tylko dojade do Polski:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudnie:) I te przepiękne zdjęcia...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aleksandro K - ja też wcześniej nie spotkałam się z pieczeniem sernika z porzeczkami dopóki sama nie zrobiłam. Okazał się smaczny, lekko kwaskowy i ciekawy w formie, oraz budzący zainteresowanie wszystkich członków rodziny, którzy dziś wpadli na podwieczorek :)

    madlene17 - dziękuję :) Miło mi bardzo :)

    ugotujmyto.pl - nam bardzo smakował, ale najlepiej, jak każdy sam oceni :)


    Dziękuję Wam bardzo za odwiedziny i miłe słowa :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. No coś pieknego po prostu, taki serniczek! Mniam, mniam, mniam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam porzeczki a w takim wydaniu sernikowym bardzoooo :) Pięknie się prezentuje :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)