wtorek, 30 lipca 2013

Pomidorowe muffiny z kozim serem


Pomidorowe muffiny z kozim serem

Receptura na 12 sztuk:

150 g mąki pszennej uniwersalnej
100 g mąki pszennej razowej
szczypta soli i pieprzu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
230 ml mleka koziego
2 duże jajka
50 ml oliwy z oliwek

125 g koziego sera, może być ziołowy lub z pieprzem ("roladka")
6 - 8 dużych pomidorów suszonych (z zalewy oliwnej)
4 - 5 pomidorów śliwkowych

Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie wymieszaj ze sobą mokre składniki. Dodaj jedne do drugich i dokładnie mieszaj, aż się wszystko połączy na jednolite ciasto. Dodaj pokrojone suszone pomidory i zamieszaj łyżką. Nakładaj równe porcje do 12 muffinkowych foremek wcześniej natłuszczonych i wyłożonych papilotkami. Na wierzchu każdej, surowej jeszcze muffinki, pokrusz trochę koziego sera fromage i przykryj plasterkiem świeżego pomidora śliwkowego. Wstaw do gorącego piekarnika.

Temperatura pieczenia to 190*C /375*F.
Czas pieczenia 20 - 25 minut.

Smacznego :)

Pomidorowe muffiny z kozim serem

4 komentarze:

  1. Z samego patrzenia na nie zrobiłam się potwornie głodna:-). Uwielbiam takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. a mogłabym zastąpić kozi ser fetą?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Feta produkowany jest właśnie z mleka owczego i mleka koziego lub mieszanki obu :) Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)