Sezon na kurki trwa. Kurki na maśle, w śmietanie, czy jajecznica z kurkami to absolutne klasyki wśród wszystkich miłośników tychże grzybów. Ale kurki to grzyby, które można podkreślać wieloma dodatkami, jak choćby kozi ser (pyszne!), pomidory suszone w zalewie oliwy z dodatkiem ziół, ale jeśli chcemy coś prostego to najlepszymi dodatkami będą masło, sól i świeża natka pietruszki. Można kurki pałaszować w towarzystwie kopytek, po poznańsku "szagówek" (gnocchi), ryżu, makaronu i ziemniaków, a także na grzance (mniam!). Zapraszam na kurki w śmietanie, dziś uzupełnione szagówkami.
Kurki w śmietanie |
Receptura na 2 porcje:
250-300 g kurek
1 łyżka
masła1 łyżka oliwy
1 cebula drobno posiekana
3 pomidory suszone z oliwy
sól i świeżo mielony pieprz
1/2 szklanki śmietany kremówki
posiekana natka pietruszki (2 łyżki)
Cebulę zeszklij na maśle i oliwie, dodaj kurki. Małe grzyby pozostaw w całości, a większe palcami poszarp na mniejsze części, tak by całość równomiernie się podsmażyła. Dopraw solą i pieprzem. Teraz przez około 10 minut wszystko powinno się dusić. Tak przyrządzone kurki, praktycznie są już gotowe do spożycia na przykład z ziemniaczanym puree lub risotto. Aby podkreślić smak dodaj pokrojone drobno suszone pomidory - wspaniałe są te w zalewie ziołowej z oliwy. Na sam koniec dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki i pyszny sos gotowy :) Wystarczy do tego kromka pysznego pieczywa, makaron lub gnocchi, czyli nasza poznańskie szagówki (kopytka).
Smacznego :)
Cebulę zeszklij na maśle i oliwie, dodaj kurki. Małe grzyby pozostaw w całości, a większe palcami poszarp na mniejsze części, tak by całość równomiernie się podsmażyła. Dopraw solą i pieprzem. Teraz przez około 10 minut wszystko powinno się dusić. Tak przyrządzone kurki, praktycznie są już gotowe do spożycia na przykład z ziemniaczanym puree lub risotto. Aby podkreślić smak dodaj pokrojone drobno suszone pomidory - wspaniałe są te w zalewie ziołowej z oliwy. Na sam koniec dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki i pyszny sos gotowy :) Wystarczy do tego kromka pysznego pieczywa, makaron lub gnocchi, czyli nasza poznańskie szagówki (kopytka).
Smacznego :)
Mushrooms are one of my favourite kitchen ingredients! I love the look of your mushrooms in cream dish...it is making me so hungry, Agnes!
OdpowiedzUsuńThis type of mushrooms it's one of my favourite :) Thanks for visiting and comment, Purabi :) Have a nice day
UsuńSezon na kurki trwa, a ja jeszcze nie miałam okazji w tym roku ich spróbować.
OdpowiedzUsuńPierwszym daniem, które z nimi przygotuję, będą na pewno kopytka!
Twoje kurki wyglądają niezwykle apetycznie:)
W mojej kuchni kurki rozgościły się na dobre - na grzankach z kozim serem, na maśle z ziemniaczkami, w śmietanie z szagówkami... Życzę Tobie również smacznych kurkowych dań :) Pozdrawiam
UsuńAch piękne te Twoje kureczki, piękne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie ;) Pozdrawiam
UsuńNie jadłam jeszcze w tym roku - w moich rejonach zdecydowanie za sucho, by urosły :(. Mam jednak nadzieję, że w końcu pojawią się w lasach - te sklepowe jeśli są to bardzo zwiędnięte.
OdpowiedzUsuń