Tak się składa, że rabarbar to warzywo :) Warzywo, które wprost idealnie łączy się z truskawkami. Ciasto to spopularyzowane zostało w USA na początku 1800 roku i pomimo upływu wieków jego receptura wciąż ta sama - aktualna, rustykalna i pyszna. Dziś mój debiut ze Strawberry Rhubarb Pie - kruche ciasto plus farsz z pokrojonych truskawek i rabarbaru obtoczonych w cukrze. Nic skomplikowanego. Efekt, to kwintesencja wczesnego lata, owocowy zapach w całym domu i pyszne ciasto na podwieczorek. Najlepsze owocowo - warzywne ciasto na świecie. W Poznaniu piękna niedziela, słońce przez cały dzień spływało szerokim strumieniem przez okna... Cudowny dzień :)
Truskawkowo Rabarbarowy Pie |
Kruche ciasto:
350 g mąki pszennej
225 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
odrobina wody (jeśli ciasto nie będzie zbyt zwarte)
Oczywiście to przepis na moje ciasto kruche, które wszyscy uwielbiamy i zawsze smakuje nam pomimo różnych farszów, ale możesz użyć własnego przepisu na kruche ciasto i też będzie dobrze. Ważne żeby ilość ciasta wystarczyła na pokrycie Twojej formy do pieczenia (dno i brzeg) oraz na wierzch placka. Rozmiar mojej formy to 20 cm średnicy i 4 cm wysokości.
Przygotuj ciasto rozcierając wszystkie składniki pomiędzy palcami, tak aby masło połączyło się z resztą. Jeśli wyrobione ciasto nie jest zwarte, to dolej trochę zimnej wody (1 - 2 łyżki) i dalej wyrabiaj. Ważne, żeby zrobić ciasto dość szybko i sprawnie. Kulę ciasta owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części - jedną rozwałkuj na spód i brzeg formy, a drugą po rozwałkowaniu pokrój w paski, które utworzą ozdobną kratkę na wierzchu placka.
Włącz piekarnik, a temperaturę ustaw na 225*C / 435*F.
Wypełnienie:
truskawki (ok 500 g)
rabarbar (ok 4 średniej wielkości łodygi)
cukier (1 i 1/2 szklanki cukru)
Pokrój w plasterki truskawki i rabarbar. Przełóż owoce do miski i zasyp cukrem. Wymieszaj tak, aby owoce były dokładnie obtoczone w cukrze. Ja dodałam biały cukier, ale równie dobrze sprawdzi się cukier brązowy.
Montaż :)
Formę do pieczenia ciasta wysmaruj dobrze masłem i oprósz mąką. Wyłóż płat rozwałkowanego ciasta i dokładnie dopasuj do formy, przytnij nadmiar ciasta z brzegów formy. Nakłuj ciasto widelcem i wyłóż owoce w cukrze. Przykryj wierzch paskami ciasta i przytnij ich nadmiar na brzegach.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i przez pierwsze 20 minut piecz w 225*C / 435*F, a następnie zmniejsz temperaturę na 190*C / 375*F i piecz przez ok 40 minut.
Polecam kawałek tego ciasta z łyżką bitej śmietany.
Polecam kawałek tego ciasta z łyżką bitej śmietany.
Udanego Strawberry & Rhubarb Pie Day :)
Truskawkowo Rabarbarowy Pie |
Aż dostałam ślinotoku:)
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam
UsuńNo mnie powalił na kolana Twój pie!
OdpowiedzUsuńidę się pocieszyć garścią truskawek:)
Teraz truskawki są naprawdę pyszne - kupuje nieprzyzwoite ilości :) Pozdrawiam
UsuńTen wyciekający sok .....no dosłownie brak słów...z zachwytu. :-) Wspaniała tarta!
OdpowiedzUsuńMnie zaskoczyła ilość soku, ale okazało się, że w tym tkwi urok tego ciacha :) Pozdrawiam
Usuńszkoda że mnie nie było w niedzielę w Poznaniu, bo bym się chyba wprosiła na to ciasto :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńoj, szkoda, szkoda, ale co się odwlecze, to nie uciecze ;) Pozdrawiam
Usuń