niedziela, 9 czerwca 2013

Truskawkowo Rabarbarowy Pie

Tak się składa, że rabarbar to warzywo :) Warzywo, które wprost idealnie łączy się z truskawkami. Ciasto to spopularyzowane zostało w USA na początku 1800 roku i pomimo upływu wieków jego receptura wciąż ta sama - aktualna, rustykalna i pyszna. Dziś mój debiut ze Strawberry Rhubarb Pie - kruche ciasto plus farsz z pokrojonych truskawek i rabarbaru obtoczonych w cukrze. Nic skomplikowanego. Efekt, to kwintesencja wczesnego lata, owocowy zapach w całym domu i pyszne ciasto na podwieczorek. Najlepsze owocowo - warzywne ciasto na świecie. W Poznaniu piękna niedziela, słońce przez cały dzień spływało szerokim strumieniem przez okna... Cudowny dzień :)

Truskawkowo Rabarbarowy Pie
Receptura:

Kruche ciasto:
350 g mąki pszennej
225 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
odrobina wody (jeśli ciasto nie będzie zbyt zwarte)

Oczywiście to przepis na moje ciasto kruche, które wszyscy uwielbiamy i zawsze smakuje nam pomimo różnych farszów, ale możesz użyć własnego przepisu na kruche ciasto i też będzie dobrze. Ważne żeby ilość ciasta wystarczyła na pokrycie Twojej formy do pieczenia (dno i brzeg) oraz na wierzch placka.  Rozmiar mojej formy to 20 cm średnicy i 4 cm wysokości.
Przygotuj ciasto rozcierając wszystkie składniki  pomiędzy palcami, tak aby masło połączyło się z resztą. Jeśli wyrobione ciasto nie jest zwarte, to dolej trochę zimnej wody (1 - 2 łyżki) i dalej wyrabiaj. Ważne, żeby zrobić ciasto dość szybko i sprawnie. Kulę ciasta owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części - jedną rozwałkuj na spód i brzeg formy, a drugą po rozwałkowaniu pokrój w paski, które utworzą ozdobną kratkę na wierzchu placka.
Włącz piekarnik, a temperaturę ustaw na 225*C / 435*F.

Wypełnienie:
truskawki (ok 500 g)
rabarbar (ok 4 średniej wielkości łodygi)
cukier (1 i 1/2 szklanki cukru)

Pokrój w plasterki truskawki i rabarbar. Przełóż owoce do miski i zasyp cukrem. Wymieszaj tak, aby owoce były dokładnie obtoczone w cukrze. Ja dodałam biały cukier, ale równie dobrze sprawdzi się cukier brązowy.

Montaż :)
Formę do pieczenia ciasta wysmaruj dobrze masłem i oprósz mąką. Wyłóż płat rozwałkowanego ciasta i dokładnie dopasuj do formy, przytnij nadmiar ciasta z brzegów formy. Nakłuj ciasto widelcem i wyłóż owoce w cukrze. Przykryj wierzch paskami ciasta i przytnij ich nadmiar na brzegach. 

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i przez pierwsze 20 minut piecz w 225*C / 435*F, a następnie zmniejsz temperaturę na 190*C / 375*F  i piecz przez ok 40 minut.

Polecam kawałek tego ciasta z łyżką bitej śmietany.

Udanego Strawberry & Rhubarb Pie Day :)

Truskawkowo Rabarbarowy Pie


8 komentarzy:

  1. No mnie powalił na kolana Twój pie!
    idę się pocieszyć garścią truskawek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz truskawki są naprawdę pyszne - kupuje nieprzyzwoite ilości :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ten wyciekający sok .....no dosłownie brak słów...z zachwytu. :-) Wspaniała tarta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zaskoczyła ilość soku, ale okazało się, że w tym tkwi urok tego ciacha :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. szkoda że mnie nie było w niedzielę w Poznaniu, bo bym się chyba wprosiła na to ciasto :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, szkoda, szkoda, ale co się odwlecze, to nie uciecze ;) Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)