Nieudane eksperymenty, to część mojego kulinarnego jestestwa. Nigdy nie piszę o wpadkach, "wybuchowych" i niejadalnych mieszankach, ale one są i będą, dopóki będę próbować, tworzyć, wymyślać i pragnąć odkrywać nowe smaki. Można się wyspecjalizować w jakichś potrawach i robić je "z zamkniętymi oczyma", i można być w tym naprawdę dobrym, i robić tylko to, bo dobrze wychodzi, a przecież lubimy, kiedy nam się udaje :) Ale na każdy wspaniały nowy przepis składają się jakieś nieudane potrawy, które nas do tej receptury doprowadziły.
Szczypta szczypcie nierówna, łyżeczka łyżeczce również, wszystko ma znaczenie, a diabeł tkwi w szczegółach. Dlatego każdy może przyrządzić ten sam przepis zupełnie inaczej, może wyjść lepiej lub gorzej, rewelacja, albo klapa, kwestia umiejętności, wiedzy, smaku, potrzeb i oczekiwań.
Szczypta szczypcie nierówna, łyżeczka łyżeczce również, wszystko ma znaczenie, a diabeł tkwi w szczegółach. Dlatego każdy może przyrządzić ten sam przepis zupełnie inaczej, może wyjść lepiej lub gorzej, rewelacja, albo klapa, kwestia umiejętności, wiedzy, smaku, potrzeb i oczekiwań.
Śmietankowa tarta z truskawkami |
Śmietankowa tarta z truskawkami |
Dzisiaj tarta, która w smaku jest wyjątkowa, delikatna, kremowa, śmietankowa z orzeźwiającymi :)
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
115 g zimnego masła
szczypta soli
szczypta cukru
odrobina wody (jeśli ciasto nie będzie zbyt zwarte)
Włącz piekarnik, a temperaturę ustaw na 225*C / 435*F.
Przygotuj ciasto rozcierając wszystkie
składniki pomiędzy palcami, tak
aby masło połączyło się z resztą. Jeśli wyrobione ciasto nie jest
zwarte, to dolej trochę zimnej wody (1 - 3 łyżki) i dalej wyrabiaj.
Ważne, żeby zrobić ciasto dość szybko i sprawnie. Kulę ciasta owiń w
folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto
rozwałkuj na spód i brzeg formy. Przygotowanym ciastem wyłóż formę o
średnicy 23 cm. Nakłuj widelcem spód w kilku miejscach, przykryj
papierem do pieczenia i wysyp kulkami, lub ryżem, lub grochem. Wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut. Później zdejmij pergamin z wypełnieniem i piecz jeszcze przez 20 minut.
Krem:
300 ml mleka
100 ml śmietany
250 g drobnego cukru
4 żółtka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
4 łyżki mąki pszennej (nie self-rising)
4 łyżki masła
Żółtka utrzyj z cukrem, aż wyraźnie pojaśnieją i staną się kremowe. Dodaj śmietanę - zmiksuj, dodaj mąkę i skrobię - zmiksuj. Mleko i sól podgrzej. Stale mieszaj. Nie dopuść do wrzenia. Do gorącej masy wlej mąkę rozmąconą z żółtkami. Mieszaj na małym ogniu, aż powstanie gęsty krem budyniowy. Dodaj do niej miękkie masło i wymieszaj na gładki i gęsty krem. Nie miksuj na wysokich "obrotach". Odstaw do wystudzenia. Możesz przyłożyć do masy folię spożywczą - zapobiegnie to powstaniu skórki na powierzchni.
DODATKOWO:
dwie garście świeżych truskawek
Montaż :)
Na
przygotowanym cieście rozprowadź równomiernie krem. Truskawki pokrój na
połówki lub plasterki i układaj na kremie. Wstaw do lodówki na kilka
godzin (minimum 3) żeby krem zgęstniał. Możesz też przygotować tartę dzień wcześniej, jednak bez truskawek. Na ciasto wyłóż krem i przyłóż do kremu folię spożywczą. Następnego dnia zdejmij folię, wygładź krem i obłóż świeżymi owocami.
Miłego popołudnia życzę :)
Śmietankowa tarta z truskawkami |
O rany, strach do Ciebie zaglądać, od razu mam napływ śliny...:)
OdpowiedzUsuńJa tak miałam dzisiaj, gdy zajrzałam do Ciebie :) Pozdrawiam
UsuńWygląda niewiarygodnie pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smakuje tak jak wygląda :) Pozdrawiam
UsuńTarta wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje:)!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam
Usuń