piątek, 21 czerwca 2013

Sernik z owocami

Remont remontem, a jeść trzeba i ciasto w weekend musi być :) 
Sezon owocowy nabiera tempa i coraz to nowe, soczyste i świeże regionalne pyszności z sadów pojawiają się na targu. Grzech nie korzystać - jesienią i zimą tęsknić będziemy do tych cudowności. Wspaniałe i pachnące latem ciasta, przy których gromadzi się cała rodzina podczas podwieczorku, to jedne z przyjemniejszych chwil dnia, a później... remontu ciąg dalszy ;)

Sernik z owocami
Sernik z owocami

Receptura:

CIASTO:
120 g masła miękkiego niesolonego
70 g cukru pudru
1 żółtko
175 g maki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Piekarnik nagrzej do 190*C / 375*F.
Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dodaj żółtko i ekstrakt waniliowy - utrzyj. Wsyp przesianą mąkę i sól i wyrabiaj ciasto palcami do momentu aż będzie jednolite i gładkie. Owiń kulkę z ciasta w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 30 minut. Okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj tak, aby płat ciasta pokrył dno i brzegi tortownicy. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na 15 minut.Tak przygotowane ciasto wyłóż pergaminem, wysyp kulkami ceramicznymi do pieczenia, grochem suchym lub ryżem i wstaw do gorącego piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu zabierz kulki ceramiczne i pergamin i pieczj jeszcze 10 minut do zrumienienia.

DODATKOWO:
3 łyżki kajmaku (dulce de leche)
2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
garść świeżych sezonowych owoców (wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, ...)

KREM:
250 g serka śmietankowego (np. mascarpone)
100 ml śmietany kremówki - ubitej
150 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny - rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody)
 
Ser (w temperaturze pokojowej) wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie ale dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Dodawaj małym strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę nadal miksując.
Ważne aby krem był przygotowany na samym końcu i od razu wyłożony w formę z ciasta zanim żelatyna zacznie zastygać.

MONTAŻ:
Upieczone ciasto posmaruj karmelem. Wyłóż na to masę sernikową i wyrównaj. Wstaw do lodówki na trzy godziny. Udekoruj owocami i posiekanymi orzechami.

Miłego weekendu :)

Sernik z owocami

8 komentarzy:

  1. Świetne połączenie mascarpone, kajmaku i owoców! Koniecznie do zrobienia, tylko jakiej wielkości formy Pani użyła?
    P.S. Odkryłam Pani blog dopiero 2 tygodnie temu i jestem nim zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo :) i już się poprawiam - forma będzie dobra od 19 do 24 cm średnicy (moja ma 21) im większa średnica tym torcik niższy. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ten sernik nie ma wyjścia, musi być
    znakomity:-). Jak Ty rozpieszczasz swoją Ekipę remontową:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny!
    Jest w nim wszystko co lubię.
    I wyobrażam sobie ten smak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uwielbiam ten sernik z truskawkami, i malinami najbardziej,ale ten specjalnie dla fanów czereśni :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Sernik wygląda obłędnie:) A zdjęcia - znowu muszę to napisać - przepiękne:)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)